Amikor megszületett a Toszkána Szerelmesei című könyvem, tudtam, hogy nem egyszerűen egy receptgyűjteményről van szó. Sokkal inkább egy személyes utazásról – emlékekről, találkozásokról, ízekről és illatokról, amik évszakokkal, évjáratokkal, barátságokkal és persze a kedvenc olasz receptekkel itatódtak át. Ezért is szerettem volna, hogy a könyv bemutatása ne egy hagyományos, asztal mögötti dedikálás legyen, hanem egy olyan este, ahol együtt főzünk, koccintunk, és ízeken keresztül mesélünk egymásnak Toszkánáról.
Február 19-én, a BORGANIKA főzőstúdióban minden úgy alakult, ahogy elképzeltem. Lágy fények, olaszos hangulat, izgatott beszélgetések és egy közös asztal, ahol nemcsak a fogásokat, de az élményeket is megosztottuk. Mert egy könyv, amely tele van olasz receptekkel, akkor válik igazán élővé, ha együtt kóstoljuk meg, amit benne olvashatunk. És ezen az estén pontosan ez történt.
A hangulat már az első percektől kezdve bensőséges volt – poharaink összekoccantak, a konyhából pedig finom illatok kezdtek szállni. Ahogy az előkészületek elindultak, mindenki kötényt kötött, és belecsöppent az olasz főzés varázslatába. Nem siettünk sehová – épp ez volt a lényeg. Lassan, ráérősen, mosollyal, kérdésekkel, nevetéssel indultunk el a közös vacsora útján. Az este menüje pedig lépésről lépésre tárta elénk Toszkána ízeit – kezdve egy ínycsiklandó aperitivóval és az előételekkel…
Az estét egy pohár Aperol Spritz köszöntötte, amely azonnal Itáliába repített bennünket. A pezsgő ital mellett ismerkedtünk egymással, és megosztottuk az olasz konyhához fűződő élményeinket.
Az első fogásként zsályás szardellát sörbundában és tonhalas babsalátát készítettünk. A friss alapanyagok és az egyszerű, mégis ízletes olasz receptek tökéletesen megalapozták az este hangulatát.
A főétel egy különleges tintahal tintával színezett, rózsaborsos lazaccal töltött cappellacci tészta volt. A tészta készítése során megtapasztalhattuk, milyen öröm saját kezűleg alkotni, és hogyan válik egy egyszerű étel igazi kulináris élménnyé.
A második fogásként orata (aranydurbincs) készült rozmaringgal, zöldségágyon. A hal frissessége és a fűszerek harmóniája lenyűgözte a résztvevőket, és újabb bizonyítékát adta az olasz konyha kifinomultságának.
Az estét egy panna cotta zárta bazsalikomos eperrel. A desszert könnyedsége és frissessége tökéletes lezárása volt a gasztronómiai utazásnak.
Miközben együtt készítettük a fogásokat, rengeteg kérdés és nevetés kísérte a folyamatot. Volt, aki először próbálta ki magát egy mediterrán halétel elkészítésében, más már rutinosan hajtogatta a cappellaccit – mégis mindenki tanult valami újat. A konyhai munka nemcsak ételt, hanem igazi közösségi élményt is adott, amit ritkán élhetünk meg a rohanó hétköznapokban. Ez az este nemcsak a könyvről szólt, hanem arról is, hogy újra kapcsolódjunk az ételhez, egymáshoz – és saját magunkhoz.
A vacsora során rengetegen megosztottátok velem, hogy mit jelent számotokra Olaszország – egy nyári emlék, egy felejthetetlen utazás, vagy épp egy családi hagyomány. Jó volt látni, mennyire sokféle módon kapcsolódunk az olasz receptekhez: van, akinek a nagymamája konyháját idézi, másnak egy velencei nyaralást vagy egy régi ígéretet, hogy egyszer megtanul főzni olaszul. És ez a könyv pont erről szól: nem tökéletesre csiszolt, szigorú receptekről, hanem azokról az ételekről, amikhez szívünk is kötődik.
Ahogy a desszert is elfogyott, és egy utolsó koccintásra még töltöttünk a limoncellóból, érezni lehetett, hogy ez az este valami több volt, mint egy vacsora. Egy kis darab Toszkána költözött a lelkünkbe – és remélem, hogy a könyv segítségével ez az érzés sokak otthonába is eljut majd.
Az este során nemcsak főztünk és ettünk, hanem megismerkedtünk a „Toszkána Szerelmesei” című könyv történetével is.A dedikálás során személyes élményekkel gazdagodtunk, és sokan úgy döntöttek, hogy hazavisznek egy példányt, hogy otthon is újraélhessék az este ízeit.Ha te is szeretnéd felfedezni az olasz konyha varázsát, és megismernéd a olasz receptek mögött rejlő történeteket, szerezd be a „Toszkána Szerelmesei” című könyvet!
Ha szeretnéd otthonodban is megidézni Olaszország és Toszkána ízeit, akkor a Toszkána szerelmesei receptkönyv segíteni fog neked ebben! Autentikus olasz receptekkel, történetekkel és kulináris inspirációkkal segít, hogy a toszkán életérzést a saját konyhádban is átélhesd. Rendeld meg itt »