Rólam
Az Olaszországhoz fűződő rajongás gyermekkoromban kezdődött, amikor szüleimmel a közös nyaralásaink alatt felfedeztük ennek a sokszínű országnak egy-egy szegletét. Felnőttként is az Itália iránti vonzalmam töretlen és állandó.
A gyermekeim apukája egy olasz éttermet üzemeltetett Magyarországon, így szerencsés voltam, hisz minden napomat átszőtte az olasz életérzés.
A különválásunkkal lezárult ez a fejezet, amit egy újabb követett, de a hármas egység továbbra is megmaradt az életemben: Olaszország, Szerelem és Munka.
2014.-ben indítottuk útjára az akkori társammal a Culinariumot, a gasztro utazásokat felsőfokon. Kis 10-12 fős csoportokban jártunk a tavaszi és nyári időszakban sajtot, pestot készíteni, sonkát érlelni, halászhálókat üríteni vagy olívabogyót szüretelni, nyáron pedig, 5 éven át Viareggioban, a toszkán tengerparton egy kis liberty szállodát üzemeltettünk, az Apollo Viareggiot, ahol heti turnusokban töltöttük meg 12 szobánkat magyar családokkal. Így tényleg mondhatom, hogy közel 8 évig vénásan kaptam azt, ami Olaszország, édes élet és dolce vita.
Ha már édes élet, akkor Édes élet Toszkánában. Magyarországon, a TV-ben két évadnyi sorozatot forgattak velünk, 18 epizódon át tudtuk bemutatni a mi kis világunkat, nagy hangsúlyt fektetve az itteni toszkán termelőkre, akikkel a mai napig együtt dolgozom.
Azt vallom a fejlődés és a változás kortól, nemtől függetlenül, embertípus kérdése, hisz sokan éveken át csak vágynak a jobbra, de nem mernek változtatni az életükön.
Hiszek abban, hogy életszakaszaink vannak, nálam 2021-ben lezárult ez a 8 éves szakasz, ez a fejezet. Lezártam, mert teret kellett engednem az újnak, annak, ami igazán én vagyok.
Olyan dolgot szerettem volna létrehozni, amibe beletehetem teljes szívvel-lélekkel magamat.
Magamat, na és persze az én állandó Szerelmemet, Itáliát. Így született meg a Vikitália!
2022 tehát egy új fejezet kezdete, a már mögöttem lévő 8 évnyi tapasztalattal. Az eddigi munkámat, hivatásomat folytatom tovább a Vikitalia színeiben.
De mi is az, amit csinálok?
- Tavasztól őszig, az évszakokra jellemző gasztroutazásokat tartok Toszkánában, ahol az Olaszország ízeinek szerelmeseit kalauzolom körbe ebben a csodálatos régióban.
Itt nemcsak ízek és illatok vannak, hanem érzések és megélések is. Ebben a pár napban, kis csoporttal 8-12 fővel fedezzük fel és ismerjük meg a régió izgalmas és szakmájukon belül is kiemelkedő termelőit, a legszebb városait, és kirándulásaink alatt teljesen átadjuk magunkat a dolce vita érzésnek.
- Budapesti és vidéki tematikus főzőesteket tartok, amikor Magyarországon tartózkodom. Magammal hozom Nektek Itáliát. Minden felhasznált alapanyag Olaszországból kerül a tányérunkra. Tésztát gyúrunk, gnocchit szaggatunk, vagy polipot és kagylót pucolunk, bármi is legyen a menü, egy biztos: Az este mindig hangosan, jó hangulatban és remek társaságban telik.
- Gyerekfőzések Budapesten.
Kétgyermekes anyukaként tudom, hogy a mai digitalizált világban kevés olyan dolog van a telefon nyomkodáson kívül, ami a fiatalabb generációt leköti.
A gyerekeknél is nagyon működik, hogy a közös főzés, az együtt alkotás öröme, teljesen kikapcsolja őket. Lelkesek, érdeklődők, befogadók és a nap végén nagyon büszkék magukra. Büszkék a szüleiknek felszolgált ételre és arra a tudásra, amit az együtt töltött foglalkozásaink alatt elsajátítanak. Természetesen a gyerekek otthon is el tudják majd készíteni a megtanult fogásokat. Jó érzés, hogy ezáltal hozzátehetek az önállósodásukhoz és az önbizalmuk növeléséhez.
- Olasz finomságok boltja. A mai világban már szinte mindenhol hozzáférhetők az olasz termékek. Hogy miben másak az általam értékesített finomságok?
Sok termelőt, személyesen is ismerek, tudom, hogy szívüket-lelküket beleteszik a termékeikbe, amit elfogyasztunk. Sok esetben pedig az én kedvenceimet szeretném megismertetni Veletek, ami mindig magas minőséget képvisel. Legyen az liszt, amiből a legjobb tésztát gyúrhatjuk, vagy egy szardellapaszta ami 1905 óta nem változtatott a receptúráján, hisz a tökéletest nem kell fokozni, de tudtok tőlem vásárolni narancslekvárt Szicíliából, vagy bronzon nyomott tésztamanufaktúrák tésztáit, aminek a szószfelvevő képessége verhetetlen, így egy napon nem lehet említeni például a Barillaval.
Székesfehérváron, szülővárosomban a Falatba várlak nagy szeretettel Titeket, ahol eseményszerűen kóstolásokat. A Falat ajtaja kéthetente kinyílik Nektek és az olasz ízek szerelmeseivel diskurálhatunk receptekről, főzési technikákról. Antipastikkal és proseccoval várlak Titeket, ha pedig ízlett, 1-1 termék, akkor természetesen tudtok vásárolni, majd otthon pedig a családdal, barátokkal közösen el tudtok fogyasztani.
Ha messze van Fehérvár, de szeretnétek minőséget az asztalotokra, akkor szívesen postázom is.
- Nyáron pedig, júliusban és augusztusban várlak Titeket, nyaralókat a napsütötte Toszkánába.
Egy csodás kis medencés Agriturismoban, szőlőtőkékkel és olajfákkal körülvett 9 szobás villában találkozhatunk és nyaralhatunk együtt.
Az 1 hetes családi vagy szerelmes nyaralásotok alatt, mindennap én készítem Nektek a reggelit és itt vagyok, hogy kirándulási tippekkel segítselek Titeket, azon leszek, hogy teljes mértékben kimaxolt legyen a vakáció.
Ha bort kóstolnál, vagy pizzát sütnél, vagy főznél velem, ezt is megoldható.
Talán így tudtam a legjobban összefoglalni, mi is a hobbym, a munkám, a hivatásom. A célom az, hogy Vendégeimnek maradandót nyújtsak. Arra törekszem, hogy a közös programjaink után elégedettek legyetek, hogy azt mondjátok és érezzétek : Élmény volt, amire mindig szívesen emlékszünk vissza.
Mindig azt mondom, az élet legszebb pillanatai azok, amikor értelmes és érdekes közösséget formálunk egy jó társaságban! A közös élmények, a finom ízek és illatok pedig összehoznak, feltöltenek és építenek!
Ha nyitott vagy a közös kalandra, akkor gyere, várlak nagyon nagy szeretettel!
Bencze Viktória