Következő programunk: Gasztrotúrák | Főzőestek

Bolgheri, a toszkán csúcsborok otthona



Bolgheri, ez a hivatalosan csupán 157 lelkes olasz falucska igazán különleges ékköve Toszkánának. Hivatalosan Castagneto Carducci része, de míg ez a név nem feltétlenül cseng ismerősen, Bolgheri az egész világon híres.  Egy természetes patkóban található, hisz egyik oldalról a tenger határolja, a másik irányban pedig erdők és hegyek találhatók. Ezen elemek hatására az itt lévő klíma nagyon jót tesz a világhíres szőlőtőkéknek és a legalább annyira világhíres olívaolajnak.

A faluban magyar vonatkozás is felfedezhető, hiszen a Zwack-gyerekek itt nőttek fel, és a szemfüles látogatók a Zwack-család tulajdonában lévő kávézóban még a családi képeiket is megleshetik. További érdekesség, hogy a világ legdrágább borai közül több is Bolgheri borászataiból kerül ki, véletlenül se hagyjátok ki a szupertoszkán fajtákat.

Bolgheri 1974-ig csak egy csendesen szunyókáló kis falu volt. Abban az évben viszont történt valami igazán rendkívüli. A Decanter magazin bemutatott  egy itteni bort, egy 6 éves Sassicaia-t, amely a bordói borokat egy az egyben kenterbe verte. Így született meg a “Super Tuscan” borfajta. Innentől kezdve Bolgheri, ez az aprócska toszkán falu a borszakértők világában egy megkerülhetetlen fix csillag maradt. A Sassicaia egész Olaszországban az az egyetlen bor, amelynek valaha is létrehoztak DOC minőségi védettséget! Csak a Tenuta San Guido által termelt Sassicaia lehet DOC. A Sassicaia minden évben szerepel az olasz borok listáján.

De ha nem is vagytok akkora borrajongók, mint mi, akkor is lehet, hogy belefutottatok már Bolgheri nevébe, hiszen borain kívül híres ez a kis városka a több százéves ciprussoráról, ami számtalan Toszkánában készült képeslapon szerepel.

Bolgheri egyik legfontosabb borgazdasága a Tenuta dell’Ornellaia, melynek alapítása Lodovico Antinori márkihoz fűződi. 1982-ben telepítették az első szőlőket, majd ezekből 1985-ben született meg és 1988-ban került forgalomba az Ornellaia bor első évjárata. 


1989-től Gál Tibor volt az Ornellaia borásza, 1991-ben pedig a híres bordeaux-i borászt, Michel Rolland-ot is a pincészethez hozták tanácsadóként. A jelenlegi borász, Axel Heinz 2005 óta dolgozik itt főborászként.


A birtok ma 60 parcellán, kb. 115 hektáron gazdálkodik, és a borok mellett olívaolajat és grappát is készít. Az ültetvények 50-120 méter magasságban találhatóak, a legjobb területek kötöttebb, agyagosabb talajon, a legkedvezőbb klimatikus viszonyok mellett többnyire a 80-100 méter magas sávban helyezkednek el. A tőkesűrűség 5000-8700 tőke/ha. A szőlőterületek két nagyobb blokkot képeznek: a birtok körül fekszik az egyik, a másik a tengerhez közelebb, a Bellaria néven ismert területen. A 108 beültetett hektár szőlőből 102 hektáron kékszőlő (40% merlot, 37% cabernet sauvignon, 12% cabernet franc, 9% petit verdot, 2% egyéb), 6 hektáron fehérszőlő (55% sauvignon blanc, 21% petit manseng, 19% viognier) terem.

Bolgheriben az egyedi adottságoknak köszönhetően a bordeaux-i fajták remekül érzik magukat. A tenger közelségének hűsítő hatása enyhíti a nyári hőséget, télen a környező dombok pedig védelmet nyújtanak a hideg északi szelek ellen. A borvidék területén rendkívül változatos talajok alakultak ki, üledékes, tengeri és vulkanikus kőzetek váltakoznak, kavicsos részek, vályogtalajok egyaránt megtalálhatóak erre. A különböző klimatikus adottságokkal és talajokkal rendelkező parcellák óriási változatosságot eredményeznek. A tenger közelsége miatt – Toszkána többi bortermelő területével ellentétben – nincs szükség a tengerszint feletti magasság hűsítő hatására, így az egyébként is alacsonyabb Bolgheriben az ültetvények is alacsonyabban helyezkednek el, mint Toszkána többi részén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük