2025. szeptember 13 – 17. / 4 éj
Ha maradandó élményekkel töltődnél, akkor ez a kaland Neked szól!
Legyen bármely évszak vagy hónap, Toszkána kivétel nélkül mindig csodás élményeket tartogat.
A Toszkán kóstoló program célja az, hogy beleláss kicsit a helyi termelők és kereskedők munkájába. Büszkén mondhatom, hogy minden olasz kollégámmal már több, mint 10 éves barátságot ápolok és biztos vagyok benne, hogy örömmel és büszkén mutatják majd meg, hogyan készítik vagy állítják elő a termékeiket.
Garantálom, hogy ezalatt a pár nap alatt egy izgalmas, átfogó betekintést, egyfajta „kóstolót” kapsz majd Toszkánáról, elsősorban a toszkán gasztronómiáról. Amerre járunk, amerre kirándulunk, sokat kóstolunk, tapasztalunk és természetesen a főzés sem marad el.
Megígérem Neked, hogy a kis kalandozásunk végére játszva lefőzöd majd a régió jellemző halas fogásait, ha majd az otthonodban a barátaidat megvendégeled, nem lesz nehéz dolgod, már csukott szemmel is menni fog a polip-, a kagyló- és a rákpucolás.
Erre a programra jöhetsz párban vagy egyedül, fiaddal, lányoddal vagy barátnőddel, egy biztos, hogy sok kulináris és kulturális kalandban lesz részed.
Az 5 nap alatt , ha szeretnéd, felfedezhetjük ennek a régiónak a gasztronómia kincseit, közösen főzünk, eszünk-iszunk, piacon vásárolunk, kirándulunk, borászatot látogatunk és persze szebbnél-szebb városokban sétálhatunk és szívhatjuk magunkba a dolce vita érzést.
Az utazás önállóan történik. Javasolt a Ryanair közvetlen Budapest-Pisa járata, avagy önállóan autóval kb. 1000 km, szinte végig autópálya. Menetidő kényelmesen kb. 9 óra. Ha szeretnétek, a transzferben tudok segíteni.
Önálló utazás után végre Itália! Végre Toszkána! Előttünk az egész nap, hisz a repülő korán érkezik. Megérkeztek a szálláshelyre, a csodás, olajfákkal és szőlőtőkékkel körülvett Agriturismonkba, ahol a szobák elfoglalása után koccintunk a közös kalandunkra. Megismerkedünk egymással, beszélgetünk kicsit, ráhangolódunk a ránk váró közös élményekre. Elfogyasztunk pár, erre a régióra jellemző finomságot, sonkákat, sajtokat, 2-3 féle bruschettát, hogy ne üres hassal menjünk tovább kirándulni.
Elindulunk és megnézzük a tornyok városát, San Gimignanot. Azt gondolom, ez a város maga Toszkána! Nem véletlenül kapta a középkor Manhattanje nevet, hisz a macskaköveket, a régi házakat, a csodás kapukat és ajtókopogtatókat látva, tényleg azt érezhetjük, mintha megállt volna az idő és a gazdag középkorba csöppentünk volna. A bátrak megmászhatják a Torre Grossát is, ahonnan pazar kilátás nyílik majd, amíg a szem ellát.
Természetesen nem maradhat el a már négyszeres világbajnok, Sergio Dondoli fagylaltozójában való ámuldozás és fagylaltozás sem.
San Gimignanohoz közel, egy kis borászatot vezet Andrea és Fabbrizio, akik erre a területre jellemző fehér szőlőt, a Vernacciat termesztik. Ha van kedvetek, egy könnyed borkostoló keretein belül megmutatják Nekünk ennek a régiónak a legnevesebb fehérborát a 100 százalék Vernaccia szőlőfajtából készült, Vernaccia di San Gimignanot. Itt kóstolhatunk, miközben Andrea lelkesen mesél a kis szőlőgazdaságáról. Biztos vagyok benne, hogy előkerül egy két finom helyi specialítás, amit meg tudunk kóstolni. Friss olívaolaj, sárga paradicsom, kis juhsajt, dióval vagy 1-2 fajta olajbogyó. Jó dolog kortyolni ezt a finom nedűt, falatozni és közben csodálni a tájat és a kilátást. Azt gondolom innen senki nem fog hazamenni ciprussoros fénykép nélkül.
Vacsorázni természetesen ma otthon fogunk. A háziak főznek nekünk, finom toszkán menüsorral várnak minket.
Finom, bőséges reggelink után vár minket a livornoi piac, ahol frissen szerezzük majd be a délutáni főzésünkhöz a szükséges alapanyagokat. A piac, a Mercato Centrale Olaszország legidősebb fedett vásárcsarnoka. Kedvenc részünk a halcsarnok, ahol mindig friss és nagy a választék a tengeri ételekből. A bátrabbak köztetek kóstolhatnak nyers rákot vagy tőkehalat, a legeslegbátrabbak akár még nyers kagylót is ehetnek, ami aztán tényleg nem mindennapos, még az itteni halászoknak sem. Mi többiek meg megelégszünk egy villányi kis polippal, hal carpaccioval vagy kis aquadellával, közvetlenül a piacos pultból.
Livorno történelmileg Olaszország egyik legnemzetközibb városa, ahol szemmel látható az angol a francia és a holland befolyás. A piac közvetlenül a csatornákkal körbevett Venezia, vagyis Velence városrészben fekszik, ahol a mindenhol jelenlévő vízen, kishajók ezrei vannak kikötve a város szívében. A piacon Alessandro barátunk egy rövid kóstolást tart nekünk. Megkóstoljuk a legfinomabb olívaolajokat és érezhetjük a különböző területekről származók közti különbséget, na és persze, az is kiderül, hogy melyik olaj passzol a legjobban egy salátához, egy halhoz vagy egy jó steakhez.
Alessandronál, a piacon eszünk egy finom szendvicset, ez lesz a mai ebédünk, de nem is kell több, hisz ma este még rengeteget kell ennünk, hisz mindent megeszünk, amit ma frissen megvásároltunk.
Kis szieszta otthon, prosecco, medencézés, majd este megkezdődik a tengeri főzés, a megvásárolt alapanyagokból 6 fogásos tengeri menüt készítünk és természetesen a desszert sem marad majd el.
A mai napon egy igazán autentikus kis falut látogatunk meg, irány Lari!
Ez a kis borgo két gasztro gyöngyszemmel is dicsekedhet, hisz az egyik egy kézműves tésztagyár, a másik pedig egy házaspár hentesüzeme, akiknél minkét oldalról a szülők is szintén hentesek voltak.
Ez a kis város a példa arra, hogy is tudnak a kis vállalkozók egymást segítve megélni. Azt is láthatjuk, hogy a kis üzemeken kívül például még a legapróbb ajándékbolt is nagyon büszke a termékeire.
A város főterén fogunk ebédelni, de felmegyünk még a várba is, gyönyörködünk majd a kilátásban.
Hazafelé még a Vespa múzeum is belefér az időnkbe, hisz innen, Pontederraból indul a kétkerekű története. A kiállítás nagyon érdekes, láthatjuk, hogy is változott idővel a Vespa, sőt egy-két ikonikus kiállítási darabra is rácsodálkozhatunk.
Este egy autentikus kockásterítős étterembe megyünk vacsorázni, látjuk majd az olaszok éttermi szokásait és nem utolsósorban az étterem kínálatában szerepel a bistecca Fiorentina, ha szeretitek a steaket, akkor feltétlenül kóstolni kell. A mai napon a vacsora önköltséges.
A mai napon az olívaolaj kapja a főszerepet. Először elmegyünk Chianniba, ahol látni fogjuk, hová viszik a helyiek a feldolgozásra váró olívabogyót, amiből olívaolaj lesz. Itt megkóstoljuk az „átlagos” olívaolajat.
Erre a kis kitérőre azért van szükség, mert a következő programpontunk Bolgheriben vár ránk, a két testvér, Paolo és Simone birtokára megyünk, akik évek óta csúcsminőségű olívaolajat állítanak elő. Olyannyira csúcs ez a minőség, hogy a világon számos Michelin csillagos étterem dolgozik velük.
3 évvel ezelőtt elnyerték a világbajnoki címet is az olajukkal. Természetesen mi is kóstolunk, kapunk egy körbevezetést a fák és a présgépek között. Náluk fogunk ebédelni, a testvérpár húga egy éttermet vezet a birtokon, Beatrice főz ma nekünk egy különleges, tipikus toszkán menüsort, amit biztos vagyok benne, hogy a díjnyertes olajjal locsolunk.
De Bolgheri vidéke nemcsak az olajról, hanem a borról is híres. A kis falu 1974-ig egy csendesen szunyókáló település volt, amíg a Decanter magazin be nem mutatott egy 6 éves Sassicaiat, ami vakkóstoláson legyőzte az összes híres bordói bort… Ez volt a „Super Tuscan” születése. A Sassicaia egész Olaszországban az egyetlen, aminek létrehoztak DOC minőségi védettséget!
A városban sétálva, a szabadidőnkben lehetőség adódik kóstolásra is, híres tételeket, a legjobb évjáratból lehet kóstolni a vinotékákban.
Mielőtt hazaindulunk, kötelező programpont lesz még egy közös fotó a világhíres ciprussorok közt.
Este, hazafelé még megállunk Peccioliban. Ez a kis városka a tavalyi évben elnyerte az Itália legszebb falucskája címet. Sétánk után egy helyi pizzériába megyünk, itt zárjuk a közösen eltöltött hetünket. Koccintunk egy finom Aperol vagy Limincello Spritzel az elmúlt napok közös kalandjaira, majd hazaérve aki szeretne iszik még egy kilépőt a teraszon.
Az utolsó közös reggeli kávézás után, összepakoljuk a bőröndünket és ha van kedvetek, még a hazaút előtt megnézhetjük Olaszország egyik legszebb terét, a Piazza dei Miracolit, ahol rácsodálkozhatunk a világhírű ferde toronyra. Körbesétáljuk a teret, aki szeretne, még vehet egy hűtőmágnest ajándékba, majd a reptér felé vesszük az irányt, hisz elérkezett a búcsú ideje.
Remélem, hogy mindannyian tele élményekkel, új inspirációkkal és barátságokkal, szebbnél-szebb fotókkal tértek majd haza, annak reményében, hogy jövőre majd egy más tematikájú kurzuson, de újra találkozunk.
Ma Volterra felé vesszük az irányt. Amerre nézünk itt ciprusokkal díszített, olajfákkal borított dombokat látunk, na és persze juhokat, szám szerint majdnem ezret. Ha szeretnétek megnézni, milyen is egy igazán autentikus gazdaság, akkor ellátogatunk Giovanni barátomékhoz és megnézhetjük, hogy működik ez a gazdaság. A területet 6 maremmai vadászkutya védi, ez az a fajta, aki nem fél szembeszállni a farkasokkal is, ha kell és megvédi a nyájat és a területet. Tiziano a sajtmester, aki már közel 20 éve vezeti az üzemet, ezt a világhírű, de mégis szerény bio gazdaságot, ahonnan Kínába, Japánba és Amerikába is exportálják a pecorino/juh sajtjaikat.
A sajtüzemben ebédelni is van lehetőség, mindig izgalmas ebédet készítenek a biogazdaság termékeiből. Itt minden 0 km-es, a kis gazdaság az összes élelmet a saját dombjain, mezőin termeszti és állítja elő. Ebéd után, ha szeretnétek, Tiziano, a műhely vezetője segítségével megismerkedhetünk a sajtkészítés alapelveivel, és ha készen áll a kis csapatunk, mi is nekiláthatunk az aznap lefejt juhtejjel dolgozni. Amikor pihennie kell a sajtnak, láthatjuk a kézműves üzemben, hogy ők is pont ugyanúgy dolgoznak professzionális szinten, mint ahogy mi. Az üzemlátogatás után van rá lehetőség, hogy mindenki egy kis vákuumba csomagolt, saját készítésű sajttal távozzon.
A délután hátramaradó része a pihenésé, ejtőzünk, sziesztázunk kicsit, majd estefelé, aki még éhes, vacsorázhat az Agriturismoban.
A magyar jogszabályok miatt kell ezt Nektek most tisztelettel leírnom, részleteznem kell a költségeket. A fenti programmal kapcsolatban a résztvevőket a Toszkán kóstoló lebonyolítási díján és a közös főzésünkön felül más előre fizetendő költség nem terheli! Valamennyi további, a program során felmerülő költséget a programon résztvevők az adott szolgáltató felé fizetik (tömegközlekedés, szállás, étkezések, kóstolások stb.).
Fontos tudnotok, hogy a program nem utazási iroda vagy egyéb utazási vállalkozás által szervezett
utazás, hanem egy csoportprogram, ha velünk tartasz, akkor a Mi csoportunk közös túrája, programja, ahol az egyes programelemeket együttesen valósítjuk meg, de meghagyjuk annak a lehetőségét, hogy közösen elhatározva esetleg módosítsunk is a programon.
Több évet éltem ebben a régióban, helyismerettel és megfelelő helyi személyes kapcsolatokkal rendelkezem és a szakmai tapasztalatom és hozzáállásom a garancia arra, hogy a résztvevők valódi, egyedülálló élményben részesüljenek ezen a programon. Olyan élményben részesüljenek, amit egy utazási iroda nem tud nyújtani.
A program részvételi díja: 400 euro/fő, ami magában foglalja a az általam összeállított Toszkán kóstoló kurzus-tematika és annak lebonyolítási díját és a közös főzést, természetesen alapanyagokkal.
A szállást reggelivel, a transzfert, a kóstolásokat, a pincészeteket, a fuvart és a meghívott vendég-előadók tiszteletdíját egyénileg fizetjük a helyszínen, közvetlenül a szolgáltatók felé, költsége szezontól függően (összesen kb. 690 euro per fő).
Tehát, ha szeretnétek részt venni ezen a programon, akkor 1090 euroba fog kerülni, az 5 éjszakás, 6 napos program pedig, kiegészítve a sajtkészítéssel és a Volterra városnézéssel, 1290 euroba per fő.
Várlak Titeket nagy szeretettel Toszkánába!