Következő programunk: Gasztrotúrák | Főzőestek

Toszkán kóstoló

toszkán kóstoló fő

Tervezett időpontok:

2024. szeptember 11-15.

2024. szeptember 25-29.

Ha maradandó élményekkel töltődnél, akkor ez a kaland Neked szól! Legyen bármely évszak vagy hónap, Toszkána kivétel nélkül mindig csodás élményeket tartogat. A Toszkán kóstoló program célja az, hogy beleláss kicsit a helyi termelők és kereskedők munkájába. Büszkén mondhatom, hogy mindenkivel már lassan 10 éves barátságot ápolok, biztos vagyok benne, hogy örömmel és büszkén mutatják majd be majd Neked, hogyan készítik és állítják elő a termékeiket.
Garantálom, hogy ezalatt a pár nap alatt egy izgalmas, átfogó betekintést, egyfajta „kóstolót” kapsz majd Toszkánáról, elsősorban a toszkán gasztronómiáról. Amerre járunk, amerre kirándulunk, sokat kóstolunk, tapasztalunk és természetesen a főzés sem marad el.
Megígérem Neked, hogy a kis kalandozásunk végére játszva lefőzöd majd a régió legjellemzőbb fogásait, könnyen készítesz majd házi tésztát, de már az otthonban, ha a barátaid vendégeled, sem lesz nehéz dolgod, ha tengeri fogást készítenél, meglátod, hogy már csukott szemmel fog menni a polip, a kagyló és a rákpucolás is.
Erre a programra jöhetsz párban vagy egyedül, fiaddal, lányoddal vagy barátnőddel, egy biztos, hogy sok kulináris és kulturális kalandban lesz részed.

Az 5 nap alatt , ha szeretnéd, felfedezhetjük ennek a régiónak a gasztronómia kincseit, közösen főzünk, eszünk-iszunk, piacon vásárolunk, kirándulunk, borászatot látogatunk és persze szebbnél-szebb városokban sétálhatunk és szívhatjuk magunkba a dolce vita érzést.

A kurzus tervezett tartalma:

  • 2 közös főzés Vikivel, aki bevezet Titeket a toszkán konyha rejtelmeibe
  • Piaclátogatás, ahol a főzéseinkhez megvásároljuk az alapanyagot
  • Olívaolaj bemutató kóstolással
  • Városlátogatások, a termelőink mentén ( Pisa, Volterra, San Gimignano, Livorno, Peccioli, Lari )
  • Sajtkészítés Volterrában
  • Borkóstoló San Gimignano dombjain
  • Tésztagyár látogatás
  • Hentes műhely látogatás
  • Szállás egy gyönyörű Agriturismoban, Peccioli mellett, a lankás olajfákkal és szőlőtőkékkel körülvett dombján, kétágyas szobában

Az utazás önállóan történik. Javasolt a Ryanair közvetlen Budapest-Pisa járata, avagy önállóan autóval kb. 1000 km, szinte végig autópálya. Menetidő kényelmesen kb. 9 óra. Ha szeretnétek, a transzferben tudok segíteni.

Tervezett részletes program:

Első nap. Szerda.

Önálló utazás után végre Itália! Végre Toszkána! Előttünk az egész nap, hisz a repülő korán érkezi. Megérkeztek a szálláshelyre, a csodás, olajfákkal és szőlőtőkékkel körülvett Agriturismonkba, ahol a szobák elfoglalása után koccintunk a közös kalandunkra. Megismerkedünk egymással, beszélgetünk kicsit, ráhangolódunk a ránk váró közös élményekre.
Nem lazsálunk, hiába csak most érkeztetek, már program van, megnézzük a tornyok városát, San Gimignanot. Azt gondolom ez a város maga Toszkána! Nem véletlenül kapta a középkor Manhattanje nevet, hisz a macskaköveket, a régi házakat, a csodás kapukat és ajtókopogtatókat látva, tényleg azt érezhetjük, mintha megállta volna az idő és a gazdag középkorba csöppentünk volna. A bátrak megmászhatják a Torre Grossát is, ahonnan pazar kilátás nyílik majd, amíg a szem ellát.
Természetesen nem maradhat el a már négyszeres világbajnok, Sergio Dondoli fagylaltozójában való ámuldozás és fagylaltozás sem.
A mai napon javaslom, hogy ebédeljünk pizzat, ami itt egy helyi, street food bárban egy igazán vékonytésztás specialitás. A tésztát két lap közé helyezik és lapítják, így lesz álom vékony a tészta. A feltét persze lehet csípős szalámis, lardo szalonnás, avagy articsókás, vagy szarvasgombás. Mindenesetre annyi pizza szeletet kell ennünk itt, amennyi csak belénk fér, mert annyira finom, hogy nem lehet abbahagyni..
San Gimignanohoz közel, egy kis borászatot vezet Andrea és Fabbrizio, akik erre a területre jellemző fehér szőlőt, a Vernacciat termesztik. Ha van kedvetek, egy könnyed borkostoló keretein belül megmutatják Nekünk ennek a régiónak a legnevesebb fehérborát a 100 százalék Vernaccia szőlőfajtából készült, Vernaccia di San Gimignanot. Itt kóstolhatunk, miközben Andrea lelkesen mesél a kis szőlőgazdaságáról, biztos vagyok benne, hogy előkerül egy két finom helyi specialítás, amit meg tudunk kóstolni. Friss olívaolaj, sárga paradicsom, kis juhsajt, dióval vagy 1-2 fajta olajbogyó. Jó dolog kortyolni ezt a finom nedűt, falatozni és közben csodáskodni a tájban és a kilátásban. Azt gondolom innen senki nem fog hazamenni ciprussoros fénykép nélkül.
Vacsorázni természetesen ma otthon fogunk. Felvesszük a kötényeinket és nekilátunk a konyhai munkálatoknak. A mai napon közösen készítjük el a 4 fogásos toszkán vacsorasorunkat, amit majd jó hangulatban, a kertben elfogyasztunk.

Második nap. Csütörtök.

Finom, bőséges reggelink után vár minket a livornoi piac, ahol frissen szerezzük majd be a délutáni főzésünkhöz a szükséges alapanyagokat. A piac, a Mercato Centrale Olaszország legidősebb fedett vásárcsarnoka. Kedvenc részünk a halcsarnok, ahol mindig friss és nagy a választék a tengeri ételekből. A bátrabbak köztetek kóstolhatnak nyers rákot vagy tőkehalat, a legeslegbátrabbak akár még nyers kagylót is ehetnek, ami aztán tényleg nem mindennapos, még az itteni halászoknak sem. Mi többiek meg megelégszünk egy villányi kis polippal, hal carpaccioval vagy kis aquadellával, közvetlenül a piacos pultból.
Livorno történelmileg Olaszország egyik legnemzetközibb városa, ahol szemmel látható az angol a francia és a holland befolyás. A piac közvetlenül a csatornákkal körbevett Venezia, vagyis Velence városrészben fekszik, ahol a mindenhol jelenlévő vízen, kishajók ezrei vannak kikötve a város szívében. A piacon Alessandro barátunk egy rövid “oktatást” tart nekünk a jó olívaolaj ismérveiről. Többféle olajat kóstolunk, hogy érezzük a különböző területekről származók közti különbséget, na és persze, az is kiderül, hogy melyik olaj passzol a legjobban egy salátához, egy halhoz vagy egy jó steakhez.
Alessandronál, a piacon eszünk egy finom szendvicset, ez lesz a mai ebédünk, de nem is kell több, hisz ma este még rengeteget kell ennünk, hisz mindent megeszünk, amit ma frissen megvásároltunk.
Kis szieszta, prosecco, medencézés, majd este megkezdődik a tengeri főzés, a megvásárolt alapanyagokból 6 fogásos tengeri menüt készítünk és természetesen a desszert sem marad majd el.

Harmadik nap

A mai napon egy igazán autentikus kis falut látogatunk meg, irány Lari!
Ez a kis borgo két gasztro gyöngyszemmel is dicsekedhet, hisz az egyik egy kézműves tésztagyár, a másik pedig egy házaspár hentesüzeme, akiknél minkét oldalról a szülők is szintén hentesek voltak.
Ez a kis város a példa arra, hogy is tudnak a kis vállalkozók egymást segítve megélni. Azt is láthatjuk, hogy a kis üzemeken kívül például még a legapróbb ajándékbolt is nagyon büszke a termékeire.
A város főterén fogunk ebédelni, felmegyünk a várba és gyönyörködünk majd a kilátásban, de ma még a Vespa múzeum is belefér az időnkbe, hisz innen, Pontederraból indul a kétkerekű története.
Este egy autentikus kockásterítősbe megyünk, látjuk majd az olaszok éttermi szokásait és nem utolsósorban az étterem kínálatában szerepel a bistecca Fiorentina, amit, ha szeretitek a steaket, feltétlenül kóstolni kell.

Negyedik nap

Nincs Toszkána szerintem az egyik legszebb vidék, Volterra nélkül! Amerre nézünk itt ciprusos dombokat látunk, na és persze juhokat, szám szerint majdnem ezret. Ha szeretnétek megnézni, milyen is egy igazán autentikus gazdaság, akkor ellátogathatunk Giovanni barátomékhoz és megnézhetjük, hogy is működik ez a gazdaság. A területet 6 abruzzói vadászkutya védi, ez az a fajta, aki nem fél szembeszállni a farkasokkal is, ha kell és megvédi a nyájat és a területet. Tiziano a sajtmester, aki már közel 20 éve vezeti az üzemet, ezt a világhírű, de mégis szerény bio gazdaságot, ahonnan Kínába, Japánba és Amerikába is exportálják a pecorino/juh sajtjaikat.
A sajtüzemben ebédelni is van lehetőség, mindig izgalmas ebédet készítenek a biogazdaság termékeiből. Itt minden 0 km-es, a kis gazdaság az összes élelmet a saját dombjain, mezőin termeszti és állítja elő. Ebéd után, ha szeretnétek, Tiziano, a műhely vezetője segítségével megismerkedhetünk a sajtkészítés alapelveivel, és ha készen áll a kis csapatunk, mi is nekiláthatunk az aznap lefejt juhtejjel dolgozni. Amikor pihennie kell a sajtnak, láthatjuk a kézműves üzemben, hogy ők is pont ugyanúgy dolgoznak professzionális szinten, mint ahogy mi. Az üzemlátogatás után van rá lehetőség, hogy mindenki egy kis vákuumba csomagolt, saját készítésű sajttal távozzon.

A délután hátramaradó része a pihenésé, ejtőzünk, sziesztázunk kicsit, majd estefelé besétálhatunk Peccoli városába, ahol aki még éhes, vacsorázhat!

Ötödik nap.

Az utolsó közös reggelinket csoportos fotózással zárjuk, összepakoljuk a bőröndünket és ha van kedvetek, még a hazaút előtt megnézhetjük Olaszország egyik legszebb terét, a Piazza dei Miracolit, ahol rácsodálkozhatunk a világhírű ferde toronyra. Körbesétáljuk a teret, majd sietősen a reptér felé vesszük az irányt, hisz elérkezett a búcsú ideje.
Remélem, hogy mindannyian tele élményekkel, új inspirációkkal és barátságokkal, szebbnél-szebb fotókkal tértek majd haza, annak reményében, hogy jövőre majd egy más tematikáju kurzuson, de újra találkozunk.

Fontos tudnivaló!

A magyar jogszabályok miatt kell ezt Nektek most tisztelettel leírnom, részleteznem kell a költségeket. A fenti programmal kapcsolatban a résztvevőket a Toszkán kóstoló lebonyolítási díján és a két közös főzésünkön felül más előre fizetendő költség nem terheli! Valamennyi további, a program során felmerülő költséget a programon résztvevők az adott szolgáltató felé fizetik (tömegközlekedés, szállás, étkezések, kóstolások stb.).
Fontos tudnotok, hogy a program nem utazási iroda, vagy egyéb utazási vállalkozás által szervezett
utazás, hanem egy csoportprogram, ha velünk tartasz, akkor a Mi csoportunk közös túrája, programja, ahol az egyes programelemeket együttesen valósítjuk meg, de meghagyjuk annak lehetőségét, hogy közösen elhatározva esetleg módosítsunk is a programon.
Több évet éltem ebben a régióban, helyismerettel és megfelelő helyi személyes kapcsolatokkal rendelkezem és a szakmai tapasztalatom és hozzáállásom a garancia arra, hogy a résztvevők valódi, egyedülálló élményben részesüljenek ezen a programon. Olyan élményben részesüljetek, amit egy utazási iroda nem tud nyújtani.

A program részvételi díja: 400 euro/fő, ami magában foglalja a az általam összeállított Toszkán kóstoló kurzus-tematika és annak lebonyolítási díját és a közös főzéseket, természetesen alapanyagokkal.
A szállást reggelivel, a kóstolásokat, a pincészeteket, a fuvart és a meghívott vendég-előadók tiszteletdíját egyénileg fizetjük a helyszínen, közvetlenül a szolgáltatók felé, költsége szezontól függően (összesen kb. 590 euro per fő).
Tehát, ha szeretnétek részt venni ezen a programon, akkor ez kb. 980 euroba fog kerülni.

Várlak Titeket nagy szeretettel Toszkánába!

Viki