2024. május 12-19.
Ha maradandó élményekkel töltenéd meg a tested-lelked, akkor ez az élményutazás Neked szól!
Május közepén, mikor Toszkána a legszebb arcát mutatja, kalandozz, a dimbes-dombos vidékeken, és meg se álljunk egészen Liguriáig, Cinque Terréig!
Sétálj hosszan a tengerparton, csodáld meg a naplementét, és koccintsunk egy jó társaságban a tengerparti bárokban, miközben fritto mistot és kagylós tésztát falatozunk!
Tényleg már csak Te hiányzol az igazi dolce vitahoz!
Foglaláskor a kurzusdíj felét kérjük szépen fizetni, a fennmaradó összeg ráér, mikor találkozunk, vagy, ha kényelmesebb, akkor azt is utaljátok.
Az utazás önállóan történik. Javasolt a Ryanair közvetlen Budapest-Pisa járata, a reptérre megyünk értetek, avagy autóval kb. 1000 km, szinte végig autópálya. Menetidő kényelmesen, kb. 9 óra.
Önálló érkezés Pisába, ahol a reptéren várlak Titeket. Végre Olaszország, végre Toszkána. Délután 16 órára már meg is érkezünk a csodás, olajfákkal és szőlőtőkékkel körülvett szálláshelyünkre, mindenki elfoglalja a szobáját, és már tényleg csak pár perc és koccinthatunk is egy finom Campari vagy Aperol Spitzzel az előttünk álló gasztro kalandra.
Gazdag toszkán büfével várlak Titeket, minden kerül az asztalunkra és a tányérunkba, ami erre a régióra jellemző. A menü hideg antipastikból áll, többféle zöldséget nyersen, vagy grillen, különféle sonkákkal, szalámikkal és olajbogyókkal.
Ugyanakkor hangolódunk Ligúriára is, hisz a friss pesto és a trofie tészta, amit még elfogyasztunk, onnan származik.
A vacsora alatt már lassan meg is ismerkedtünk egymással, kis szusszanásnyi időnk marad még egy finom kávéra a kertben vagy a medenceparton, majd, akinek kedve van, autóba pattan és megnézzük a tőlünk percre lévő Peccioli városát. Ez az a kisváros, ahol a múlt és a jelen igazán szépen ötvöződik, csodás kilátással persze a végeláthatatlan toszkán dombokra.
Hazaérkezés után egy lefekvés előtti ital, csak, hogy még jobban aludjunk, mindenki lelkesen várja már most a holnapi napot, hisz indul a közös kalandunk!
A svédasztalos büféreggelink után autóba ülünk és megnézzük a tornyok városát, San Gimignanot. Ez a város, maga Toszkána! Nem véletlenül kapta a középkor Manhattanje nevet, hisz a macskaköveket, a régi házakat, a csodás kapukat és ajtókopogtatókat látva, tényleg azt érezhetjük, mintha megállta volna az idő és a gazdag középkorba csöppentünk. A bátrak megmászhatják a Torre Grossát is, ahonnan pazar kilátás nyílik majd, amíg a szem ellát.
Természetesen nem maradhat el a már négyszeres világbajnok, Sergio Dondoli fagylaltozójában való ámuldozás és fagylaltozás sem. A mai napon az ebédünk pedig pizza lesz, egy igazán vékonytésztás specialitás. A tésztát két lap közé helyezik, lapítják, így lesz álom vékony a tészta. A feltét persze lehet csípős szalámis, lardo szalonnás, szarvasgombás, avagy articsókás, annyi pizzaszeletet eszünk itt, amennyi csak belénk fér.
Vacsorázni hazamegyünk. A mai napon közösen készítjük el a 4 fogásos toszkán vacsorasorunkat.
Ezen a napon korán reggelizünk, hisz az egész napot ki szeretnénk használni, így korán el is indulunk Olaszország egyik legszebb vidékére. Átlépjük Toszkána határát és a cél Ligúria gyöngyszeme, a csodás Cinque Terre.
Az UNESCO világörökségéhez tartozik az „öt föld”, vagyis az öt falucska, Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Corniglia és Monterosso al Mare, amik mind, egytől-egyig a tenger és a magas sziklafalak között bújnak meg. Igazi szépségüket akkor mutatják meg igazán, ha hajóval közelítjük meg őket. Megcsodáljuk a színes házakat, a türkíz színű tengert, a csodás XI. századi templomokat, de persze nem lenne Vikitalia kurzus, ha ne vizsgálnánk meg ezt a régiót „gasztroszemmel”.
A vidék híres olívabogyóiról, olívaolajáról, citromjáról, a burgonyás focacciajáról, na és persze a fehérboráról. A szőlőt teraszosan művelik, nagyon nagy munka a szüret, ezt majd látni is fogjátok. Riomaggioreban vár minket Sabrina és Cinzia, ahol megkóstolhatjuk a helyi fehérborokat, amik különlegesen frissek, gyümölcsösek, érezni rajtuk a nap melegét. Pár helyi specialitás is kerül az asztalunkra, megízleljük a taggiasca bogyóból nyert olívaolajat és a friss pestót is a bruschettánkon.
A kostoló után a délutánt szabad programra bocsájtjuk, hisz a faluk közti közlekedés nagyon könnyű hajóval, vagy akár busszal is. Így mindenki ott időzik, ahol igazán szeretne. Ücsöröghetünk lábat lógatva a tengerparton, úszhatunk a kristálytiszta tengerben, vagy megmászhatjuk a Corniglia felé vezető több száz lépcsőt is, cserében viszont itt ihatjuk a legfinomabb citromos granitánkat, gyönyörködve a kilátásban. Majd a megbeszélt időben találkozunk a vonatállomáson, hisz az autónkig majd vonattal megyünk. Hazáig mindenki pihenhet és otthon, ha már lezuhanyoztunk, vár minket egy gyertyafényes vacsora, amit majd a medenceparton fogyasztunk el, -folytatva, amit a nap folyamán elkezdtünk-, ligúr borok kíséretében.
Kicsit megpirulva, kellemesen elfáradva, élményekkel gazdagodva ágynak esünk, kell az energia holnapra is, hisz a kaland folytatódik.
Még langyos, pisztáciakrémmel töltött, illatos croissant vár Titeket reggel a gőzölgő kávé mellé, majd, ha a strandtáska, a törölköző és a naptej is bekészítve, akkor irány az olasz Riviéra gyöngyszeme, ahol Olaszország első Strandfürdői voltak anno, vár minket a csodás Viareggio. A szívem csücske ez a kisváros, hisz évekig itt éltem, nem véletlen, hogy ide jövünk ma és itt töltjük a tengeri napunkat.
Csütörtök van, a nagy „piac nap”! Ezen a napon, mint minden csütörtök délelőtt, több kilométer hosszan, ruha, cipő és ékszer-és táskaárusok lepik el a Passeggiatat, vagyis a tengerparti sétálóutcát. Érdemes körülnézni, kincseket is találhatunk. Az üzletek is csodásak, a liberty stílusú házak földszintjén, azt gondolom, itt mindenki megtalálja a saját pénztárcájának valót. Ha viszont nem szerettek vásárolni, akkor is jó helyen vagyunk, vár Titeket az erre a napra bérelt napernyőtök. Lehet napozni, Fürdeni, hosszan sétálni a homokos tengerparton. Az ebéd ezen a napon önálló, de ajánlom figyelmetekbe a Casablanca éttermet, ahol messze a legjobb a fritto misto, avagy a forró olajban sült tenger gyümölcsei.
Ahogy megy le a nap és csendesedik el minden, akkor beülünk a strand közeli bárjába, egy Aperitivo és pár falat erejéig, majd elindulunk haza, a mi kis békés, csendes Agriturismonkba.
A vacsorát ma én készítem Nektek, Ti addig ejtőzhettek a kertben, csobbanhattok a medencében, de persze, akinek van kedve, persze segíthet a vacsora elkészítésben. Gyertyafény, finom borok, kellemes beszélgetés, jó társaságban, nem is kell ennél több. Ez a napunk is élménydúsra sikeredett.
Ezen a napon korán reggelizünk, hisz vár minket a livornoi piac, ahol frissen szerezzük be a főzéshez szükséges alapanyagokat. A piac, a Mercato Centrale Olaszország legidősebb fedett vásárcsarnoka. Kedvenc részünk a halcsarnok, ahol mindig friss és nagy a választék a tengeri ételekből. A bátrabbak köztetek kóstolhatnak nyers rákot vagy tőkehalat, a legeslegbátrabbak akár még nyers kagylót is ehetnek, ami aztán tényleg nem mindennapos, még az itteni halászoknak sem. Mi többiek meg megelégszünk egy villányi kis polippal, hal carpaccioval vagy kis aquadellával, közvetlenül a piacos pultból.
Livorno történelmileg Olaszország egyik legnemzetközibb városa, ahol szemmel látható az angol a francia és a holland befolyás. A piac közvetlenül a csatornákkal körbevett Venezia, vagyis Velence városrészben fekszik, ahol a mindenhol jelenlévő vízen, kishajók ezrei vannak kikötve a város szívében. A piacon Alessandro barátunk egy rövid “oktatást” tart nekünk a jó olívaolaj ismérveiről. Többféle olajat kóstolunk, hogy érezzük a különböző területekről származó olajok közti különbséget, és persze, hogy melyik olaj passzol a legjobban egy salátához, egy halhoz vagy egy jó steakhez.
Alessandronál, a piacon eszünk egy finom szendvicset, ez lesz ma az ebédünk, de nem is kell több, hisz ma este még rengeteget kell ennünk, mindent megeszünk, amit megvásároltunk.
Kis szieszta, prosecco, medencézés, majd este megkezdődik a tengeri főzés, a megvásárolt alapanyagokból 6 fogásos tengeri menüt készítünk és természetesen a desszert sem marad majd el.
Az utolsó közös reggelinket csoportos fotózással zárjuk, összepakoljuk a bőröndünket és elindulunk Pisába. Olaszország egyik legszebb terén, a Piazza dei Miracolin rácsodálkozunk a világhírű ferde tornyra, aki szeretné persze közelebbről is megnézheti, felmászhat a toronyra, vagy bemehet a dómba és a keresztelőkápolnába. A sétánkon elhagyjuk majd a Csodák Terét és tovább sétálunk Pisa belvárosa felé, egészen az Arno folyóig, megcsodáljuk ezt a szép egyetemi várost. Könnyes búcsút veszünk egymástól, akik autóval érkeztek, azok lassan hazaindulnak, a többieket pedig kiszállítom a reptérre.
Tele élményekkel, új inspirációkkal és barátságokkal, szebbnél-szebb fotókkal térünk majd haza, annak reményében, hogy jövőre újra találkozunk.