Következő programunk: Gasztrotúrák | Főzőestek

Szarvasgomba és olíva

IMG-3074

Időpontok:

2024. október 23-27.

Ha az őszi Toszkánára gondolunk, na és persze a hasunkra, akkor három fontos gasztronómiai esemény zajlik ilyenkor.

 • Szeptember elején a szőlő szürete, amikor a borászatok szinte éjjel-nappal dolgoznak.
 • Október hónapja, amikor az olívabogyó beérik, leszedik, présbe kerül és készül a friss, vitaminokban gazdag olívaolaj.
 • Október és november hónapok pedig azért is kiemelkedők, mert ilyenkor nő a föld alatt ez a különleges, állatok és most már az emberek számára is csábító finomság, a szarvasgomba. Ennek a régiónak van egy különlegessége, ami nem mindenhol található meg a világon, sajnos Magyarországon sem, az pedig a fehér szarvasgomba.

Hálás vagyok, hogy a több év alatt, amíg kint éltem, sok barátságot kötöttem, így azt gondolom, igazán közelről beleláthatunk ezekbe a folyamatokba.

Ennek a kurzusnak az időpontja október 2. vagy 3. hetére esik. Nem tudom garantálni Nektek, hogy találunk szarvasgombát, de azt igen, hogy részt vehetünk egy keresésen és, hogy sok mindent megtanulunk erről a különleges afrodiziákumról.
A vadászaton, ami természetesen nem puskákkal, hanem kutyákkal történik, részt vehetünk és a közös sétánk alatt figyelhetjük a vadász és az eb szimbiózisát, akik olyan szoros kapcsolatban vannak egymással, -ezt szokták mondani-, ahogy a szarvasgomba a fa gyökereivel.
Ha szerencsénk van, akkor tényleg igazán közelről beleláthatunk ennek a különleges növénynek a keresésébe, sőt a felhasználásába is, mert, ha szeretnétek, akkor a megtalált gombát Alessiovel el is készítem nektek, amit majd elfogyasztunk.
Alessio, aki a helyi szarvasgomba vadász-szövetség elnöke és több hektár területet birtokosa, beenged minket a magánterületére, ahol Daniele lesz a hivatásos, szintén engedéllyel rendelkező szarvasgomba vadász. Daniele 12 szarvasgomba kereső eb tulajdonosa, aki végzi a tanításukat, már 6 hetes koruktól kezdve. Ha a kutya megtalálta ezt a kincset és szeretnétek, akkor mesél nektek arról, hogy is zajlik a betanítás, de azt is megmutatja, hogy kell tisztítani és felhasználni ezt a finomságot.

A másik kedvenc toszkán programom nem más, mint az olívaszüret.
Számomra ez mindig egy nemes feladat, tényleg jó érzés követni, az olívabogyó útját, ahogy leszedjük a két kezünkkel a fáról, majd az olívaprés állomásain végigmenve az utolsó fázisban csurog az intenzív zöld színű, a frissen vágott fű illatára hasonlító, polifenolokban gazdag nedű, az olívaolaj.
Ezt nem akárhol tudjuk megtenni. Bolgheri mellett található egy olívafarm, Simone és Paolo birtoka, akik magas minőségben készítenek olívaolajat. Elhivatottak, maximalisták és nem érik be csak a legjobbal. Három évvel ezelőtt az olajuk a világbajnoki cím dobogójáig jutott. Jó érzés hallgatni, ahogy mesélnek, büszkén, elhivatottan, de mégis szerényen.
Ha szeretnétek, meglátogathatjuk a birtokot és részt vehetünk egy szüreten, majd utána egy olívaolaj gyorstalpaló oktatáson. Garantálom Nektek, ha ezen részt vesztek, utána már Ti is nézni fogjátok az itthon kapható olajokon a címkét és tudni fogjátok, hogy milyen ételhez milyen olaj dukál.
De persze számos más információt megosztanak még veletek, de ez maradjon meglepetés.

A harmadik programpont a bor nélkül sem maradhatunk ezen a héten, anno 2022.-ben a TV2 Nagy Ő forgatásán volt ez a borászat a stáb nagy kedvence, Hisz csodás a kilátás, finomak a borok és szép már maga a pincészet bejárata is. Giuseppe aki már közel van a 80-hoz, de még mindig fiatalos, lendületes, na és persze imádja a munkáját, ami a borászati vezetésen is érezhető.
Ha szeretnétek, itt kóstolhatunk és igény esetén még itt is vacsorázhatunk.

A kurzus tervezett tartalma:

 • séta Peccioliban, aperollal és falatkákkal
 • olívafarm látogatás
 • olívaolaj előadás kóstolással
 • szarvasgomba keresés kutyával
 • szarvasgomba oktatás
 • sok fogásos szarvasgomba ebéd
 • közös főzés velem
 • borkóstolás
 • városlátogatások, ahol mindenki felfedezi a várost, avagy együtt sétálunk és megmutatom Nektek az én szememmel a várost
 • minden nap bőséges büféreggeli a szálláson
 • szállás a gyönyörű Agriturismoban, kétágyas szobában

Az utazás önállóan történik. Javasolt a Ryanair közvetlen Budapest-Pisa járata, avagy önállóan autóval kb. 1000 km, szinte végig autópálya. Menetidő kényelmesen kb. 9 óra. Ha szeretnétek, a transzferben tudok segíteni.

Fontos tudnivaló!

Fontos tudnotok, hogy a program nem utazási iroda, vagy egyéb utazási vállalkozás által szervezett
utazás, hanem egy csoportprogram, ha velünk tartasz, akkor a csoportunk közös túrája, programja, ahol az egyes programelemeket együttesen valósítjuk meg, de meghagyjuk annak lehetőségét, hogy közösen elhatározva esetleg módosítsunk is a programon, ha úgy alakul.
Több évet éltem ebben a régióban, helyismerettel és megfelelő helyi személyes kapcsolatokkal rendelkezem és a szakmai tapasztalatom és hozzáállásom a garancia arra, hogy a résztvevők valódi, egyedülálló élményben részesüljenek ezen a programon. 9 évet töltöttem Toszkánában, láttam vendégül több ezer embert, amikor egy magyar üzemelésű szállodát vezettem, és büszkén mondhatom, hogy a közös heteink és közös programjainkról senki nem távozott elégedetlenül. A célom az, hogy maradandó élményekkel és emlékekkel a szívetekben, olyat szeretnék adni, amit egy utazási iroda nem tud. Maximálisan arra törekszem, hogy maradandó élményekkel távozzatok és ezáltal a vigyétek a jó híremet.

A program részvételi díja: 400 euro/fő, ami magában foglalja a az általam összeállított szarvasgomba és olíva kurzus-tematika és annak lebonyolítási díját és a közös főzést.
A szállást reggelivel, a kóstolásokat, a pincészeteket, a fuvart és a meghívott vendég-előadók tiszteletdíját egyénileg fizetjük a helyszínen, közvetlenül a szolgáltatók felé, költsége szezontól függően (összesen kb. 690 euro per fő az összköltség).

Várlak Titeket nagy szeretettel Toszkánába!

Viki