Következő programunk: Gasztrotúrák | Főzőestek

Szarvasgomba és olíva

IMG-3074

Időpontok:

2023. október 16-21.

Első nap, október 16: 

Kora délután érkezés Pisába, ahol a reptéren várlak Titeket. Rövid transzfer után megérkezünk az Agriturismoba, ahol a szobák elfoglalása után egy könnyű itallal a kezünkben asztalhoz ülünk és megismerkedünk egymással. Kései ebédünk/korai vacsoránk menüje egy hagyományos toszkán köszöntő: pár tipikus toszkán finomsággal, grillezett zöldségekkel, hideg antipastikkal, finom sonkákkal lakunk jól az első napunkon. Ha szusszantunk egyet, akkor a közeli kisvárosba megyünk, Peccioliban sétálunk és megcsodáljuk, a város nevezetességeit. Olaszország (ami ugye nem kicsi) 200 legszebb települése közé választották meg ezt a helyet. Iszunk egy aperol spritzt a sétánk utánk, pár falatka kíséretében, majd hazaindulunk. Akinek van kedve, még beszélgethetünk a kertben, 1-2 bor kíséretében, amíg el nem álmosodik.

Második nap, október 17:

Ezen a napon Fabbricába megyünk, egy kis faluba, ahol megnézünk egy olívafarmot. Ha erre a hétre esik a szüret, akkor látjuk a folyamatokat és a munkálatokat, ha nem ,akkor  sem maradunk le semmiről, mert Angela a farm tulajdonosa mesél Nektek az olívafákról és az olívaolaj előállításról, végig sétálunk a fák között és látni fogjátok, hogy is készül ez a polifenolokban gazdag nedű. Megkóstoljuk Angela olaját, de természetesen itt nincs vége még a napnak, nincs olívaolaj kurzus kóstolások nélkül, hazaérve otthon is beszélgetünk az olívaolajról, kóstolunk, hasonlítgatunk és megbeszéljük, hogy melyik olaj, milyen ételekhez passzol.
Délután Alessandro Camici jön el hozzánk, aki Livornoban él, egy olajbárt üzemeltet, és minden túlzás nélkül Olaszország egyisk legismertebb olívaolaj kereskedője. Ez alkalommal 5 különböző olajat hoz el nekünk kóstolásra, természetesen ebben benne van 2022. világbajnok olaja is.
Délután még autóba ülünk, elmegyünk Bocelliék borászatába, aki akar tud hazavinni ajándékba finomságokat és megnézzük persze a Theatro del Silenziot is, a helyszínt, ahol a művész minden évben 1 alkalommal koncertet ad.
Este finom vacsorával vendégellek meg Titeket, 4 fogásos menüsort eszünk végig, több jó bor kíséretében.

Harmadik nap, október 18:

Ezen a napon a szarvasgombáé a főszerep. Reggel Volterra felé vesszük az irányt, ahol Olaszország egyik legjobb szarvasgomba lelőhelyére érkezünk. Itt vár minket egy professzionális szarvasgombakereső, de nem egyedül, hanem a kiképzett kutyája társaságában. A közhiedelemmel ellentétben a szarvasgombát tenyészteni nem lehet, a természetben előforduló példányokat csak hosszadalmasan kiképzett kutyák segítségével lehet megtalálni. Ezért velünk van a nap főszereplője, aki az érzékeny orrával (remélhetőleg) megtalálja a fehér aranyat.

A feltételezhetően sikeres vadászat után egy többfogásos szarvasgomba degusztáción veszünk részt, ami egyben az ebédünk is ezen a napon. Sokfajta szarvasgombatermék vásárlására is lehetőség nyílik, hogy az otthon maradottakat is meg tudjuk vendégelni ezzel a ritka ízzel. 

A nap harmadik programpontján egy borászatba látogatunk, ahol elbeszélgetünk arról (is) hogy milyen borok passzolnak a legjobban a szarvasgombához. A borászatban finom sonkát, bruschettát, olívákat, és persze friss olajos ropogós kenyeret eszünk, ezzel zárva az élménydús napot.

Negyedik nap, október 19:

A mai napon egy kis toszkán faluba megyünk a szép lankás, zöld dombok közé, amelyet először 732-ban említenek az írások. Toszkána egyik legjobban megörzött várfala található itt.
Mi főleg a kis középkori ékszerdobozban található tésztagyár miatt látogatunk ide: Az üzem nem csak családi kézben van, de szinte kizárólag családtagok, rokonok dolgoznak a tésztakészítésben, ami – valljuk be – egy ritkaság! Talán ez az oka annak, hogy az itt gyártott spaghettik, pennék és fussilik világszerte megtalálhatók a neves konyhákban. Mi is tudunk majd belőle hazavinni.

Egy igazi kis toszkán falusi henteshez látogatunk, ahol mindent megtudunk az érlelt sonkákról, a sopressataról és a salsicciáról, amelyet ebédünk keretében szarvasgombás formájában kóstolunk az évszázados várfalak által alakított pincékben.

Hazaérve egy kicsit pihenünk, majd estefelé kezdődik a közös főzés, amelyben pl. az előző napi szarvasgombát párosítjuk a hentestől hozott friss tatárbeefsteakkel.

Ötödik nap, október 20:

A mai napon a kultúráé a főszerep, a csodás Firenzébe utazunk, ahol Éva már vár ránk. Csodás vezetést kapunk, ahol a kultúra és a kulinaria keveredik. ezen a napon a déli étkezés önálló, vacsorára hazaérünk.

Hatodik nap, október 21:

Reggeli után, ha összecsomagoltunk, elindulunk a reptér felé, Pisaba megyünk. Közösen sétálunk a Csodák terén, le egészen az Arno folyóig, ahol eszünk majd egy finom street food porchetta szendvicset és fagyizunk. Aki szeretne, less ideje és felmehet a felde toronyba is.
Aztán eljön sajnos a búcsú ideje,egymással telefonszámokat cserélünk és igaz fájó szívvel, de tele élménnyel, pozitív érzelmekkel és maradandó benyomásokkal elindulunk haza.

A kurzus tartalma:

 • séta Peccioliban, aperollal és falatkákkal
 • olívafarm látogatás
 • olívaolaj előadás kóstolással
 • hentesüzem látogatás Lariban
 • szarvasgomba keresés kutyával
 • szarvasgomba oktatás
 • sok fogásos szarvasgomba ebéd
 • szarvasgombás közös főzés velem
 • borkóstolás
 • Pisa városlátogatás porchettával, fagyival
 • minden nap bőséges büféreggeli
 • minden nap prosecco / aperolspritz / bor / ásványvíz / tea
 • szállás a gyönyörű Agriturismoban, kétágyas szobában
 • minden helyi transzfer

Kurzusdíj: € 980.-