Toszkána Szerelmesei - Könyv megrendelése »

Toszkán kovászkaland Szabi a pékkel

szabi fő

Időpontok:

2025. szeptember 24 – 29. haladó kurzus

2025. október 01 – október 06. kezdő kurzus

Kovászkaland Szabadfi Szabolccsal a napsütötte Toszkánában!

Az elmúlt két évben két héten át főzőkurzust tartottunk Szabival, szerintem országunk legtehetségesebb és legismertebb pékjével.
Minden túlzás nélkül mondom, aki velünk tartott és részt vett a programon, nagyon jól érezte magát és mikor eljött a hazaút ideje, sajnos megkönnyezte a búcsút.
Nagyon jó kis Csapat verbuválódik mindig össze, már az első nap mindenki nyitott a közös munkára, sütésre-főzésre és azt gondolom, az intenzív, dolgos 5 nap alatt gyönyörűbbnél-gyönyörűbb péksütemények, kenyerek és pizzák készülnek, mindenből annyit készítünk, -hisz Szabi nem ismeri a kevés fogalmát-, hogy egy kis toszkán falu is jól lakik az illatos pékáruktól.
Délután, a workshopok után, ha kedvünk tartja, mindig kirándulunk a környező városkákba és helyi termelőket látogatjuk. Esténként pedig, mikor hazaértünk, morzsapartit tartunk, megpróbáljuk megenni a még reggelről maradt finomságokat és egy pohár bor vagy prosecco mellett beszélgetünk, amíg ki nem hűl a kemence.

A 2025. évben is ez a terv, a délelőtt mindig a tanulásé, hisz miközben Szabi vezényletével készítjük az aktuális finomságokat, megígérhetem, hogy számtalan információhoz jutsz például a minőségi alapanyagokról, de tanulhatsz a kovászról, a lisztfajtákról, emellett végig követhetjük a tészta érését és elsajátíthatjuk a formázás és a bevágás technikáját is.

A munkahelyünk ebben a pár napban egy olajfákkal és szőlőtőkékkel körülvett Agriturismo, ahol madárcsicsergés és kabócák éneke mellett ropog majd a fatüzelésű kemencénk.
Ha pedig szórakozás és olasz gasztronómia, akkor az alábbi programok közül átélhetünk párat:

  • fagylaltozhatunk San Gimignanoban a négyszeres világbajnok, Sergio Dondolinál
  • meglátogathatjuk Olaszország egyik leghíresebb kézműves tésztagyárát
  • megkóstolhatjuk a régió legjobb borait egy kis helyi borászatban
  • ihatunk egy kávét Andrea Bocelli kávézójában Lajaticoban
  • ellátogathatunk egy hentesüzletbe, ahol látjuk, hogyan is készül a toszkán sonka, a vaddisznó szalámi és az olaszok disznósajtja, a sopressata.
  • kereshetünk szarvasgombát a volterrai dombokon
  • elmehetünk együtt egy piacra, ahol együtt közösen vesszük meg az általunk készített kemencés pizza feltéteit
  • ha pedig kedvünk tartja, nem csinálunk semmit, csak kibontunk 1-2 üveg bort és beszélgetünk

Egy biztos, ha szereted a pizzát, szeretnél kenyeret sütni és érdekel a pékszakma minden apró csínja-bínja, ha nyitott vagy az új ízekre és ebben a témában szívesen tanulnál, vagy ha egyszerűen csak szereted a hasad, ha szívesen kirándulsz, a toszkán vidék lankás dombjain, mindezt egy jó társaságban, akkor nem kérdés, itt a helyed!

Szeretettel várunk Titeket, gyertek, gyűjtsetek maradandó élményeket,

Viki és Szabi