Toszkána Szerelmesei - Könyv megrendelése »

Citromszüret Szicílián

IMG_6290

Időpontok:

2026. 01.30. – 02.02.

2026. 02.06. – 02.09.

2026. 03.13. – 03.16.

Ha szeretnél pár napra elszökni otthonról, feltöltődésre vágysz, vagy csak új ízekre, impulzusokra szomjazol, akkor ajánlok Neked egy remek programot, tölts el egy hosszú hétvégét Szicílián!
Szicília tényleg érezhetően a legdélebbi része az országnak. Minden sokkal intenzívebb, színesebb és ízesebb. Évente több alkalommal ellátogatok erre a szigetre, nekem személyesen nagy kedvencem, most már lassan elmondhatom, hogy elég sok szegletét ismerem. Az évek során én is bejártam a főbb fontosabb városokat és mára már boldogan mondhatom, hogy barátaim is élnek itt, akik főként a gasztronómiában dolgoznak. A saját nyelvük az még nem megy, hiába próbálnak lelkesen tanítani, de azért igyekszem.
Mi mást is ajánlhatnék Neked, csak azt, ami engem is kikapcsol, feltölt és lelkesít!
Piacozzunk és shoppingoljunk Palermoban, Szicília fővárosában, gyönyörködjünk az építészeti csodákban, a város kulturális sokszínűségben, sétáljunk a világörökség részeként számon tartott Cefalù óvárosában.
Menjünk el egy igazán különleges gasztro-farmra, ahol belelátunk a citrom, a narancs, a pomelo és a kumkvat termesztés rejtelmeibe, vegyünk részt egy narancs, citrom vagy mandarinszüreten és készítsük el a saját lekvárunkat, amit majd hazaviszünk.
Tömören és röviden, szóljon ez a négy nap a kikapcsolódásról, egy jó társaságban!

De nézzük, hogy is néz ki az én „álom hétvégém” Szicílián:

Pénteken a Ryanair Budapest-Palermo járatával mindenki önállóan utazik, kora reggel, a 06:10-kor induló repülőgéppel, tehát így jó korán, már 08:10-kor Szicílián is vagyunk. Ági, a kolléganőm, aki hivatásos idegenvezető, vár minket a reptéren és már kezdődik is a program. Autóinkba pattanunk, elindulunk egy csodás halászfaluba, Asprába. Ez a kis falu első látásra szerelem lesz a színes házakkal, a halászcsónakokkal és az égszínkék tengerrel. Gyors olaszos reggelit kaptok, egy finom espressot és egy croissant, majd vár minket Giovanni, aki végigvezet minket a szardellakészítés folyamatain, az ő segítségével láthatjuk, hogy élnek és mivel foglalkoznak itt a tengernél már évszázadok óta az emberek. A körülbelül két órás program után újra autóba pattanunk, irány a kis tengerparti szállodánk, ami Szicília egyik legszebb városában Cefalù belvárosában fekszik, közvetlenül a tengerparton a történelmi belvárosban.
Lillo a szálloda tulajdonosa finom welcome falatokkal vár minket, kapunk proseccot, helyi sonkákat, sajtokat, szalámikat, amivel az éhségünket csillapítjuk.
Ebédidőben kicsit jobban megismerjük egymást, majd ha elfoglaltuk a szobáinkat, mindenki szusszanhat, kipihenheti a hajnali 3 órás ébredést, rá kell készüljünk az estére.
Vacsorázni egy autentikus olasz pizzériában fogunk, pár pohár prosecco, szicíliai sör vagy vörösbor kíséretében. 
Ha valaki szeretne, sétálhat még este a tengerparton, lógathatja még így késő ősszel, télen is a 20 fokos tengerbe a lábát.

Szombaton, a reggeli után egy igazán különleges gasztro-farmra látogatunk, ahol belelátunk majd a narancs-és citromültetvények világába. Részt veszünk egy citrom vagy narancsszüreten, sőt elkészítjük a saját lekvárunkat is, amit majd magunknak és persze a szeretteinknek hazaviszünk. Élvezzük a helyiek vendégszeretetét, elfogyasztjuk az általuk készített többfogásos ebédet, finom borok kíséretében. Ráadásként megtanítanak minket granitát is készíteni.

Délutáni program még Castelbuono látogatása. A macskakövek, a szép házak, ajtókopogtatók, kis üzletek és tradicionális éttermek adják ennek a pár száz lelkes falunak a hangulatát, ha autentikus szicíliai helyre gondolunk, akkor ez a kisváros az! Itt végre megtudhatjuk, mi is az a mennyei manna, hisz mannát is kóstolunk. Italia leghíresebb panettone üzletét is meglátogatjuk, a világhíres Fiasconaro Panettonet, ahol Dolce & Gabbana által designolt fémdobozos kollekcióból akár haza is vihetünk magunkkal egyet.
Vacsorázni már ezek után nehezen vacsoráznátok, ezért Giuseppe a helyi hentes vár minket finom kóstolóval.
A Madoine hegység jellegzetes sonkáit, szalonnáit kóstoljuk meg, a régió jellegzetes sajtjait, finom
bruschettákkal.

Vasárnap, a reggeli után találkozunk Ágival, aki körbevezet minket Cefaluban. Megnézzük a katedrálist, a középkori mosodát, sétálunk a városkapuk mentén, kicsit visszamegyünk az időben.
A bátrak és a sportosabbak felmászhatnak velem a kereszthez, ahonnan csodás kilátás nyílik a városra és a tengerre és tiszta időben a környező szigetekre.
A nap hátralévő részét szabad programra bocsátjuk, itt önálló lesz az ebéd, tudtok a város főterén fagyizni, aperolozni, vagy vásárolni, sajnos túl sok a szebbnél szebb ruhás és ajándék üzlet, szóval hamar el fog repülni az idő. 
Este Cefalu egyik igazán autentikus éttermébe várnak minket, 6 fogásos tengeri és halas menüvel, ahol szó szerint degeszre esszük majd magunkat.

Hétfőn a kényelmes reggeli után elhagyjuk a szállodát és a főváros felé vesszük az irányt. Szerencsések vagyunk, a repülőnk csak este indul, így még egy egész napot tölthetünk Palermóban és a környékén.
Első utunk Monrealeba vezet, ahol Olaszorszég egyik legszebb katedrálisa található.
Duomo di Monreale a középkori építészet és művészet mesterműve, amely kihagyhatatlan látnivaló Szicíliában, különösen azok számára, akiket lenyűgöz a történelem, a vallás és a kultúrák találkozása.
Szicília egyik leglenyűgözőbb építészeti remekműve, amely Palermo közelében, Monreale városában található. Az épület az arab-normann építészeti stílus csúcsa, és a világ egyik legszebb középkori mozaikjairól híres. Az UNESCO Világörökség része az Arab-Normann Palermo és Cefalù, valamint Monreale katedrálisai csoportos helyszínként.

A katedrális után a közös sétánk folytatódik, hisz együtt fedezzük fel a főváros történelmét, kultúráját megnézzük a világhírű Arab-Norman Királyi Palotát, Palermo Katedrálist, Quattro Canti barokk teret, Fontana Pretoria szökőkutat. Édességet is kóstolhatunk a híres Martorana nővérek által készített süteményekből a Santa Catherina templom és kolostor kertjében. Sétálunk és ebédelünk Palermo legrégebbi piacán a Ballaro negyedben, a legjobb standoknál helyi specialitásokat kóstolunk, a város igazi palermitan ízeit, a panellet, sfincionet és még számos más finomságot.
Természetesen pár óra szabadidőtök lesz, még a repülő indulása előtt a vásárlóutcában el lehet tölteni jól az időt.
18:30-kor indulunk a reptérre.

Fontos tudnivaló!

A fenti programmal kapcsolatban a résztvevőket a Szicília kurzus a lebonyolítási díján és a vendég előadó díjazásán felül más előre fizetendő költség nem terheli! Valamennyi további, a program során felmerülő költséget a programon résztvevők közvetlenül az adott szolgáltató felé fizetik (tömegközlekedés, szállás, étkezések, kóstolások, belépőjegyek stb.).
Fontos tudnotok, hogy a program nem utazási iroda, vagy egyéb utazási vállalkozás által szervezett
utazás, hanem egy csoport program, ha velünk tartasz, akkor ez a Te, a Mi csoportunk közös túrája, ahol az egyes programelemeket együttesen valósítjuk meg, de meghagyjuk annak lehetőségét, hogy közösen elhatározva esetleg módosítsunk is a programon, ha úgy szeretnétek.
Több évet éltem Olaszországban, nagyon sokszor jártam már Szicílián, helyismerettel és megfelelő helyi személyes kapcsolatokkal rendelkezem és a hozzáállásom, a szakmai tapasztalatom a garancia arra, hogy a résztvevők valódi, egyedülálló élményben részesüljenek ezen a programon.
A célom az, hogy maradandó élményekkel és emlékekkel a szívetekben térjetek haza és ezáltal vigyétek a jó híremet! Olyat szeretnék adni, amit egy utazási iroda nem tud!

A program várható költségei:

A program részvételi díja: 300 euro/fő, ami magában foglalja a az általam összeállított Szicília kurzus-tematika és annak lebonyolítási díját és a farm látogatást, lekvárkészítéssel, több fogásos ebéddel.
A szállást, a kóstolást, a belépőjegyeket, a transzfert, a vacsorát, illetve a meghívott vendég -előadó tiszteletdíját szintén egyénileg fizetjük a helyszínen, közvetlenül a szolgáltatók felé, költsége szezontól függően (összköltség kb. 590 euro per fő).

Tehát összköltségben 890 euroval számoljatok per fő.

Várlak nagy szeretettel Titeket!