2025. március 26. 18:00
Helyszín: BORGANIKA Főzőstúdió
Cím: Budapest, Akácfa u. 42-48, 1072 Klauzál téri piac épülete. 2. emelet, a Spar felett
A dolci, vagyis a desszertek számos jellegzetességgel bírnak, amelyek különlegessé és egyedivé teszik őket. Az olasz konyhában a dolci kategóriája a desszertek és édességek széles skáláját foglalja magába, a hagyományos süteményektől kezdve a fagylaltokon át, a különféle péksüteményekig.
Mint az olasz konyha egészében, úgy a dolci esetében is jelentős regionális különbségek figyelhetők meg. Minden régiónakcmegvannak a saját jellegzetes édességei.
Észak-Olaszországban például a tiramisu, Lombardia és Veneto híres desszertje, míg Szicíliában a cannoli a cassata vagy a granita a legismertebbek. Toszkánában a cantuccini keksz és a Vin Santo bor a jellemző párosítás.
A desszertek sokszor kapcsolódnak vallási vagy kulturális ünnepekhez is. Például karácsonykor elterjedt a panettone fogyasztása, amely egy édes, gyümölcsökkel töltött kalács. Húsvétkor a Colomba Pasquale (húsvéti galamb) az egyik legnépszerűbb sütemény. A zeppole, az olaszok könnyű, omlós fánkja pedig Szent József napjához, március 19-hez kötődik.
A péksüteményeknek és kekszeknek is nagy szerepe van az olasz gasztronómiában, hisz a reggelihez gyakran csak cornettot (olasz croissant) fogyasztanak a reggeli kávéjuk mellé.
Az olasz desszertek és italok párosítása szerves része a kulináris élménynek.
Az olaszok számára a dolci nemcsak az étkezés befejezését jelenti, hanem egy szimbolikus gesztus is, amely a vendéglátás és a közös étkezés örömét tükrözi.
Az este folyamán négyes csoportokba rendeződünk és a 4+1 desszertet készítünk.
Négy desszertet Toszkánából, az egy ráadás pedig Szicíliából érkezik.
Tervezett menüsor:
A program díja 27.000 Ft-ba kerül, ami tartalmazza a főzést, az ajándék kötényt a prosecco és egyéb alkoholos italok fogyasztását.