Következő programunk: Gasztrotúrák | Főzőestek

Toszkán kóstoló

IMG-4846 (1)

Időpontok:

2023. szeptember 12-16. Betelt!

Ha maradandó élményekkel töltődnél, akkor ez a csodás őszi toszkán kaland Neked szól! Szeptember elején itt még minden kicsattanóan zöld, olyan érzésünk van, mintha még nyár volna. A nappalok hosszabbak, mint Magyarországon, a medence vize még kellemesen meleg, csobbanhatunk, vagy lógathatjuk a lábunkat a medenceparton, amíg szürcsöljük az aperolt.
Erre a programra jöhetsz párban vagy egyedül, fiaddal, lányoddal vagy barátnőddel, garantált, hogy sok kulináris és kulturális kalandban lesz részed.

Az 5 nap alatt felfedezzük ennek a régiónak a gasztronómia kincseit, közösen főzünk, eszünk-iszunk, piacon vásárolunk, kirándulunk, borászatot látogatunk és persze szebbnél-szebb városokban sétálunk és szívjuk magunkba a dolce vita érzést.

A kurzus tartalma:

 • 2 közös főzés Vikivel, aki bevezet Titeket a toszkán konyha rejtelmeibe
 • Piaclátogatás
 • 6 Városlátogatás ( Pisa, Volterra, San Gimignano, Livorno, Peccioli, Lajatico)
 • Minden nap / 5 alkalommal bőséges büféreggeli
 • Sajtkészítés Volterrában
 • Borkóstoló San Gimignano dombjain
 • Bőséges vacsora
 • Minden nap / 5 alkalommal, ebéd
 • Minden nap prosecco / Aperol Spritz / bor / ásványvíz / tea / kávé
 • Szállás egy gyönyörű Agriturismoban, Peccioli mellett, a lankás olajfákkal és szőlőtőkékkel körülvett dombján, kétágyas szobában
 • Minden helyi transzfer

Az utazás önállóan történik. Javasolt a Ryanair közvetlen Budapest-Pisa járata, a reptérre megyek értetek, avagy autóval kb. 1000 km, szinte végig autópálya. Menetidő kényelmesen, kb. 9 óra.

Részletes program:

Első nap – Szeptember 12

Önálló utazás után a repülővel érkezőket 21 órakor a pisai reptéren várom. Végre Itália! Végre Toszkána! Egy rövid transzfer után (40 km, kb. 30 perc) megérkezünk az Agriturismonkba, ahol a szobák elfoglalása után koccintunk a közös kalandunkra, majd finom, de könnyű vacsorával várlak Titeket. Megismerkedünk egymással, beszélgetünk kicsit, ráhangolódunk a ránk váró közös élményekre. Másnap kipihenten kell ébredjünk, hisz kezdődik a kaland.

Második nap – Szeptember 13.

Finom, bőséges reggelink után vár minket a livornoi piac, ahol frissen szerezzük majd be a délutáni főzésünkhöz a szükséges alapanyagokat. A piac, a Mercato Centrale Olaszország legidősebb fedett vásárcsarnoka. Kedvenc részünk a halcsarnok, ahol mindig friss és nagy a választék a tengeri ételekből. A bátrabbak köztetek kóstolhatnak nyers rákot vagy tőkehalat, a legeslegbátrabbak akár még nyers kagylót is ehetnek, ami aztán tényleg nem mindennapos, még az itteni halászoknak sem. Mi többiek meg megelégszünk egy villányi kis polippal, hal carpaccioval vagy kis aquadellával, közvetlenül a piacos pultból.
Livorno történelmileg Olaszország egyik legnemzetközibb városa, ahol szemmel látható az angol a francia és a holland befolyás. A piac közvetlenül a csatornákkal körbevett Venezia, vagyis Velence városrészben fekszik, ahol a mindenhol jelenlévő vízen, kishajók ezrei vannak kikötve a város szívében. A piacon Alessandro barátunk egy rövid “oktatást” tart nekünk a jó olívaolaj ismérveiről. Többféle olajat kóstolunk, hogy érezzük a különböző területekről származók közti különbséget, na és persze, az is kiderül, hogy melyik olaj passzol a legjobban egy salátához, egy halhoz vagy egy jó steakhez.
Alessandronál, a piacon eszünk egy finom szendvicset, ez lesz a mai ebédünk, de nem is kell több, hisz ma este még rengeteget kell ennünk, hisz mindent megeszünk, amit ma frissen megvásároltunk.
Kis szieszta, prosecco, medencézés, majd este megkezdődik a tengeri főzés, a megvásárolt alapanyagokból 6 fogásos tengeri menüt készítünk és természetesen a desszert sem marad majd el.

Harmadik nap – Szeptember 14.

A reggelink után autóba ülünk és megnézzük a tornyok városát, San Gimignanot. Azt gondolom ez a város maga Toszkána! Nem véletlenül kapta a középkor Manhattanje nevet, hisz a macskaköveket, a régi házakat, a csodás kapukat és ajtókopogtatókat látva, tényleg azt érezhetjük, mintha megállta volna az idő és a gazdag középkorba csöppentünk volna. A bátrak megmászhatják a Torre Grossát is, ahonnan pazar kilátás nyílik majd, amíg a szem ellát.
Természetesen nem maradhat el a már négyszeres világbajnok, Sergio Dondoli fagylaltozójában való ámuldozás és fagylaltozás sem.
A mai napon az ebédünk pedig pizza lesz, egy igazán vékonytésztás specialitás. A tésztát két lap közé helyezik és lapítják, így lesz álom vékony a tészta. A feltét persze lehet csípős szalámis, lardo szalonnás, avagy articsókás, vagy szarvasgombás. Mindenesetre annyi pizza szeletet eszünk itt, amennyi csak belénk fér.
Hazafelé egy csodás bejárattal büszkélkedhető pincészetben vár minket Andrea és Fabbrizio, akik egy könnyed borkostoló keretein belül megmutatják Nekünk ennek a régiónak a legnevesebb fehérborát a 100 százalék Vernaccia szőlőfajtából készült, Vernaccia di San Gimignanot. Itt kóstolunk, közben pedig falatozunk és csodáskodunk a tájban és a kilátásban. Azt gondolom innen senki nem fog hazamenni ciprussoros fénykép nélkül.
Hazaérkezünk, ledobjuk magunkat a medencepartra, vagy a kertbe, kezünkben egy hidegen gyöngyöző proseccoval természetesen.
Vacsorázni otthon fogunk. Felvesszük a kötényeinket és nekilátunk a konyhai munkálatoknak. A mai napon közösen készítjük el a 4 fogásos toszkán vacsorasorunkat, amit majd jó hangulatban, a kertben elfogyasztunk.

Negyedik nap – Szeptember 15.

Ezen a napon Toszkána egyik legszebb vidékére, Volterrába látogatunk. Amerre nézünk ciprusos dombokat látunk, na és persze juhokat, szám szerint majdnem ezret. Ezen a napon sajtot fogunk készíteni. Egy világhírű, de mégis szerény bio gazdaságba megyünk, ahonnan Kínába, Japánba és Amerikába is exportálják a pecorino sajtjaikat.
A sajtüzem előtt azért még ellátogatunk Volterrába, az etruszk civilizáció egyik fő településére, ami az alabástromgyártás fellegvárába. Sok izgalmas élelmiszerboltot fogunk látni, ahol szarvasgombától sajtig, a vaddisznókolbásztól a limoncelloig, mindent tudunk vásárolni.

A sajtüzemben, érkezés után egy izgalmas ebédet fogyasztunk a biogazdaság termékeiből. Itt minden 0 km-es, a kis gazdaság az összes élelmet a saját dombjain, mezőin termeszti és állítja elő. Ebéd után viszont vár ránk a munka. Tiziano, a műhely vezetőjének segítségével megismerkedünk sajtkészítés alapelveivel, majd mi is nekilátunk az aznap lefejt juhtejjel dolgozni. Amikor pihennie kell a sajtnak, láthatjuk a kézműves üzemben, hogy ők is pont ugyanúgy dolgoznak professzionális szinten, ahogy mi. Az üzemlátogatás után mindenki egy kis vákuumba csomagolt, saját készítésű sajttal távozik.

A délután hátramaradó része a pihenésé, a medence partján ejtőzünk, sziesztázunk kicsit, majd estefelé bemegyünk Peccoli városába, kicsit sétálunk. A vacsoránkat egy kockásterítős, a helyi olaszok kedvenc helyén fogyasztjuk el közösen. A vacsora mai költsége önálló.

Ötödik nap – Szeptember 16.

Az utolsó közös reggelinket csoportos fotózással zárjuk, összepakoljuk a bőröndünket és megnézzük Andrea Bocelli szülővárosát, Lajaticot. Lajaticoban található a Theatro del Silenzio, ahol a mester az éves koncertjeit tartja. Csodás toszkán látkép tárul búcsúzóul majd a szemünk elé, amikor elindulunk a ciprusfákkal szegélyezett úton Pisa felé. Olaszország egyik legszebb terén, a Piazza dei Miracolin rácsodálkozunk a világhírű ferde tornyra, aki szeretné persze közelebbről is megnézheti, felmászhat a toronyra, vagy bemehet a dómba és a keresztelőkápolnába. A sétánkon elhagyjuk majd a Csodák Terét és tovább sétálunk Pisa belvárosa felé, egészen az Arno folyóig, megcsodáljuk ezt a szép egyetemi várost. Eszünk egy porchettás szendvicset, majd adunk egy kis én-időt, hogy még egy utolsó vásárlást be tudjatok iktatni a mai napba. Este könnyes búcsút veszünk egymástól, akik autóval érkeztek, azok lassan hazaindulnak, a többieket pedig kiszállítom a reptérre.

Tele élményekkel, új inspirációkkal és barátságokkal, szebbnél-szebb fotókkal térünk majd haza, annak reményében, hogy jövőre újra találkozunk.

Várlak Titeket nagy szeretettel Toszkánába!

Viki