Következő programunk: Gasztrotúrák | Főzőestek

Lisszabon, Te csodás!

Lisszabon gasztrotúra

Időpontok:

2024. március 18 – március 22.

2024. március 25 – március 29.

Lisszabon. Teljesen beszippant. Elvarázsol és nem ereszt. Ha már itt vagy és ráhangolódsz, látod, hogy ez a város él, pezseg, de úgy igazán. Magába szív majd az évszázados kultúra és történelem, a több nemzetiség szájízét átható kulinária, a mindig mosolygós portugál emberek, na és persze a zene, ami egyedülálló, a lelkedig hatol.

Ha még nem voltál, akkor látnod kell ezt a várost és nemcsak látnod kell, hanem érezned!
Garantálom Neked, ha a kis csoportunkkal tartasz, akkor maradandó élményekkel térhetsz haza.
A szívedben haza viszel majd egy darabnyi Portugáliát.

A kurzus tervezett tartalma:

 • 4 éjszaka szállás Lisszabon belvárosában, 4 csillagos hotelben
 • 4 bőséges büféreggeli
 • 4 nap séta Krisztával, profi idegenvezetőnkkel, a legnagyobb Lisszabon specialistával
 • 3 közös ebéd
 • 2 vacsora portugál étteremben
 • 1 vacsora Fado étteremben
 • piaclátogatás
 • Pastéis de Nata főzőtanfolyam
 • Kirándulás Sintrába
 • Királyi palota meglátogatása
 • Kirándulás Cabo di Rocaba
 • Kirándulás Casciasba
 • Borkóstoló Sommelierrel
 • Pastéis de Belém kóstolás
 • Jeromos kolostor meglátogatása
 • minden helyi transzfer, utazás

Tervezett részletes program:

Első nap, hétfő:

Este megérkeztek a reptérre!
Taxiba pattanás és irány a szálloda, mindenki elfoglalja a szobáját.
Este, lefekvés előtt egy könnyű kóstolót még elfogyaszthatunk, na meg persze egy-két pohár finom fehér portói bort és közben megismerkedünk egymással.
Intenzív, programokban gazdag 4 nap vár Rátok!

Második nap, kedd:

A szállodánkban reggelizünk, majd javaslom, hogy irány Lisszabon belvárosa, az Alfama negyed. Itt találkozhatunk Krisztával, aki a közös sétánk közben megismertet minket Portugália történelmével, hagyományaival és természetesen a gasztronómiájával is.

Meredek, csodálatos macskakővel kirakott utcákon érdemes felmennünk a várba, hisz innen gyönyörű kilátás nyílik egész Lisszabonra. Az Alfama negyeden keresztül belevethetjük magunkat az óváros szűk sikátoraiba, ahol egykoron a mórok laktak, ez a negyed Lisszabon legrégebbi része, ami kitűnően őrzi a város régi hangulatát.

A meredek és szűk utcákon találkozhatunk a híres lisszaboni 28-as villamossal is. A város meredek utcái, a villamosok, az Április 25. híd, hasonlatosak San Francisco látképéhez, de ezek nem véletlenek, erről is megtudjátok majd a teljes igazságot.

Az Alfama negyedet elhagyva láthatjuk a Baixa városrészt, amit anno 1755-ben a nagy lisszaboni földrengés szinte teljesen elpusztított. Marquês de Pombal építész ide teljes új városrészt varázsolt, csodálatos neoklasszicista épületekkel.
A finom fogásokért a Time Out Marketbe megyünk. Ez Lisszabon legnagyobb piaca. Itt, mindenképp javaslom, hogy kóstolnunk kell, szeretném megmutatni nektek, milyen finom a burgonyakrokettel sült baccala, a sonkáik és olajbogyóik, na és persze a bátrabbak még osztrigát is kell, hogy kóstoljanak. A mi kis kóstolásunk mindenki saját maga fedezi fel a piac standjait és ott lakik jól, ahol ő szeretne.
Az ebéd után villamosra pattanunk, vár minket Frederico barátom, aki egy főzőiskolát üzemeltet. Tőle és kollégáitól megtanulhatjuk elkészíteni portugália leghíresebb süteményét a Pastéis de Nata-t.
A sütemény elkészítése után kis én idő következik, de este ha van kedvetek, találkozzunk a szállodánk előtt, egy helyi étteremben vacsorázom, akinek kedve van, tartson velem.

Harmadik nap, szerda:

Reggeli után szálljunk villamosra, mint a helyiek és menjünk el a Belém negyedbe!
Ez a csodás, fényűző negyed a Tejo folyó (Portugália leghosszabb folyója) partján fekszik, ahonnan jól láthatjuk a hatalmas, 2,4 km hosszú Április 25. hidat, amelyet a Golden Gate hídról (San Francisco) mintáztak.

Meglátogathatjuk a Jeromos kolostort, aki szeretne, bemehet a templomba is, ami a felfedezések korának gazdagságát idézi. Itt nyugszik Vasco da Gama.

Majd érdemes elsétáluni a folyó torkolatánál álló Belém toronyhoz is, ami anno a 16.században Vasco da Gama emlékére épült. A nagy Felfedezők emlékműve is itt áll, ahol egy márvány térkép segítségével virtuálisan követhetjük nyomon az egykori felfedezők útját.

A Belém negyed túrát végül érdemes Lisszabon leghíresebb cukrászdájában zárnunk. Tegnap már megtanultuk, hogy is készül a híres Pastéis de Nata, most viszont ott kóstolhatjuk meg, ahonnan ez a finomság származik. A sütemény neve ennek a negyednek a nevét viseli, Pastéis de Belém. A recept a mai napig titkos, – ahogy ezt anno a szerzetesek készítették.

Aki szeretne részt venni, az jöhet egy könnyű ebéddel egybekötött borkóstolóra, ahol a portugál borok világába kaphatunk betekintést egy helyi sommelier segítségével.
A késő délutánt és az estét pedig szabadidős tevékenységre szánjuk, mindenki vásárolhat, sétálhat, bározhat kedvére. A vacsora ezen a napon önálló. ( Ha fér még belénk valami.)

Negyedik nap, csütörtök:

Gyors reggeli után elhagyjuk Lisszabont és egész nap kirándulunk, szebbnél szebb helyekre tévedve.

Első állomásunk fél óra utazás után Sintra lesz. Itt olyan speciális a mikroklíma, na és persze a természet szépsége, hogy nem véletlenül volt évszázadokon keresztül a portugál királyi család nyaraló helye. A csodás épületeinek köszönhetően Sintra városa az UNESCO világörökség listájára került. Itt megnézzük a Nezmezti palotát ( Palácio Nacional de Sintra), ahol a legtöbb portugál király megfordult.

Következő állomásunk már az Atlanti óceán partján fekszik a lélegzetet elállító Cabo da Roca (Szikla-fok), ahol Európa legnyugatibb pontját jegyzik.

Majd irány Cascais, az egykori halászfalu, ami a 19. század végétől a portugál királyi család üdülőhelyeként szolgált. Tengerpart, kikötő, vitorlások, macskaköves utcák, szép boltok és jobbnál-jobb vendéglők találhatóak itt.
Itt mindenki kap egy szusszanásnyi időt, hogy vásároljon, sétáljon, tengerpartozzon, az ebéd itt önálló, de ajánlott csak egy kis snacket magunkhoz venni, mert az esti szórakozáshoz a gyomrunkban is kell a hely.

Hazaérkezés után átöltözünk, mert 19 órára várnak minket Fatima Sao Miguel éttermében, ami a város egyik legjobb Fado étterme. Erről a programról csak annyit mondanék, ez a közös, zenével kísért vacsora megkoronázza majd a mai utolsó közös esténket. Azt gondolom, egy csodás élmény lesz, hisz ez az intenzív 4 nap már segített minket abban, hogy kicsit a szívünkben érezzük a portugál életérzést.

Ötödik nap, péntek:

Szokásos reggeli után metróra, hajóra és végül buszra pattanunk, és elmegyünk a Krisztus király szoborhoz, ami Almada negyedben található. A szobor a Lisszabonra vetett tekintetével és tárt karjaival várja látogatóit a Tejo déli partján. Felvonóval lehet felmenni a 80 méter magasan lévő teraszra, ahol a 28 m magas szobor emelkedik az ég felé. Innen kiváló képeket készíthetünk az Április 25.-i hídról.

Az Almada negyed régebben halászfalú volt, javaslom, hogy itt fogyasszuk el az utolsó közös ebédünket. A hely specialitása a polip, amit faszénen grilleznek és az olívaolajban sült, korianderrel fűszerezett rák, aminek a szaftját az utolsó falatig ropogós zsömlével tunkolunk. Ízorgia!

Ebéd után aki még szeretne sétálhat a parkban, vagy a városban, majd késő délután irány a reptérre és tele élményekkel utazás haza.

A program várható költségei:

Az utazás önállóan történik. Javasolt a Wizzair közvetlen Budapest-Lisszabon járata, a transzferben, ha szeretnétek, tudok segíteni.
A repülőjegy egyénileg intézendő, fizetendő.
A program részvételi díja: 300 euro/fő, ami magában foglalja a az általam összeállított Lisszabon, te csodás! kurzus-tematika és annak lebonyolítási díját (főzőiskola, Pastel de Nata elkészítése és a Fado étteremben a vacsorát).
A kóstolásokat, a belépőjegyeket, idegenvezetést, étkezéseket (kivéve a szervezett vacsora) szintén egyénileg fizetjük a helyszínen, közvetlenül a szolgáltatók felé, költsége szezontól függően (összköltség 350 euro per fő).
A helyi közlekedést külön, vagy együtt is megoldhatjuk, de ezt szintén egyénileg fizetjük (ennek költsége 150 euro per fő).
A szállásunkat a belvárosban ajánlom, ami közel van mindenhez, bőséges reggelivel. Kétágyas szobák vannak, de ha valaki szeretne, akkor felár ellenében igényelhető az egyágyas elhelyezés (ennek költsége kb.200 euro per fő, a felár plusz 150 euro).

Fontos tudnivaló!

A fenti programmal kapcsolatban a résztvevőket a Lisszabon, te csodás! kurzus lebonyolítási díján és a vendég előadó díjazásán felül más előre fizetendő költség nem terheli! Valamennyi további, a program során felmerülő költséget a programon résztvevők közvetlenül az adott szolgáltató felé fizetik (tömegközlekedés, szállás, étkezések, kóstolások, belépőjegyek stb.).
Fontos tudnotok, hogy a program nem utazási iroda, vagy egyéb utazási vállalkozás által szervezett
utazás, hanem egy csoport program, ha velünk tartasz, akkor ez a Te, a Mi csoportunk közös túrája, ahol az egyes programelemeket együttesen valósítjuk meg, de meghagyjuk annak lehetőségét, hogy közösen elhatározva esetleg módosítsunk is a programon, ha úgy szeretnétek.
Több alkalommal voltam már Portugáliában és persze többször jártam, helyismerettel és megfelelő helyi személyes kapcsolatokkal rendelkezem. A hozzáállásom, a szakmai tapasztalatom a garancia arra, hogy a résztvevők valódi, egyedülálló élményben részesüljenek ezen a programon.
A célom az, hogy maradandó élményekkel és emlékekkel a szívetekben térjetek haza és ezáltal vigyétek a jó híremet! Olyat szeretnék adni, amit egy utazási iroda nem tud adni.

A program portugál túravezetője, a segítőm ez alkalommal Krisztina lesz, aki sok éves helyi tapasztalattal, helyismerettel rendelkező, portugál állampolgár és szakképzett idegenvezető.

Várlak Titeket szeretette Lisszabonba!

Viki

Lisszabon gasztrotúra
Lisszabon gasztrotúra
Lisszabon gasztrotúra
Lisszabon gasztrotúra
Lisszabon gasztrotúra