Következő programunk: Gasztrotúrák | Főzőestek

Gasztrokaland fotózással

Gasztrokaland fotózással

Időpontok:

2024. időpontjai hamarosan!

Ha maradandó élményekkel töltenéd fel tested-lelked, akkor ez a csodás tavaszi toszkán kaland Neked szól! Április elején Toszkánában már minden kicsattanóan zöld, a szellő lágyan leng körül minket, a nap kellemesen melegít, olyannyira, hogy egy bár napsütötte teraszán, kávékortyolgatás közben már nyugodtan ledobhatjuk a széldzsekit és lehetünk csak egy pólóban.
Erre a programra jöhetsz párban, egyedül, fiaddal, lányoddal vagy barátnőddel, garantált, hogy sok kulináris és kulturális kalandban lesz részed, nem beszélve arról, hogy az emlékeid is rögzítésre kerülnek, hisz Juhász Bogi fotográfus kísér majd el minket erre a közös kalandra.
Megörökítve a Te legszebb pillanataidat!

Az 5 nap alatt felfedezzük ennek a régiónak a gasztronómia kincseit, közösen főzünk, eszünk-iszunk, piacon vásárolunk, kirándulunk, borászatot látogatunk, na és persze szebbnél-szebb városokban sétálunk és szívjuk magunkba a „dolce vita” érzést.

Ez a pár nap igazán intenzív programot nyújt, de minden résztvevő elegendő „én-időt” is tud majd magában is tölteni, hisz amíg Bogi fotóz, (ez napi 1,5 órát vesz igénybe, ezalatt az idő alatt két-három ember kerül sorra) addig tudsz proseccozni, beszélgetni a ház olajfákkal körbe ölelt medencéjénél, vagy csak egyedül pihensz, sétálsz a szőlőtőkékkel és ciprusokkal körbevett birtokon és szívod magadba a nyugalmat és magának az életnek a szépségét.

A kurzus tartalma:

 • 3 közös főzés Vikivel, aki bevezet Titeket a toszkán konyha rejtelmeibe
 • 10 profi kép Rólad, Bogitól, na és persze számos csodás megörökített pillanatkép, amit az egész program alatt, folyamatosan készít (https://juhaszbogi.wixsite.com/work/fashion)
 • Piaclátogatás
 • Borkóstoló San Gimignano dombjain
 • 5 Városlátogatás ( Pisa, Lajatico, San Gimignano, Livorno)
 • Minden nap bőséges büféreggeli
 • Minden nap bőséges vacsora
 • Minden nap ebéd, kóstolásokkal
 • Minden nap prosecco / Aperol Spritz / bor / ásványvíz / tea / kávé
 • Szállás egy gyönyörű Agriturismoban, Peccioli mellett, a lankás olajfákkal és szőlőtőkékkel körülvett dombján, két-, három-, vagy négyágyas szobában
 • Minden helyi transzfer

Foglaláskor a kurzusdíj felét kérjük szépen fizetni, a fennmaradó összeg ráér, mikor találkozunk, vagy, ha kényelmesebb, akkor azt is ekkor utaljátok.

Az utazás önállóan történik. Javasolt a Ryanair közvetlen Budapest-Pisa járata, a reptérre megyünk értetek, avagy autóval kb. 1000 km, szinte végig autópálya. Menetidő kényelmesen, kb. 9 óra.

Részletes program:

Első nap – Április 11.

Önálló utazás után a repülővel érkezőket 20 órakor a pisai reptéren várjuk. Végre Itália! Végre Toszkána! Egy rövid transzfer után (40 km, kb. 30 perc) megérkezünk az Agriturismonkba, ahol a szobák elfoglalása után előre koccintunk a közös kalandunkra, majd finom, de könnyű vacsorával kínálunk Titeket, hisz már későre jár, szeretnénk, ha mindenki kipihenten indulna majd neki a holnapi napnak.
Felfedezzük a kis Agriturismonkat, közösen vacsorázunk, megismerkedünk egymással, a vacsoraasztalnál beszélgethetünk. Másnap pedig kipihenten ébredünk majd, kezdődhet a kaland.

Második nap – Április 12.

A mai napon egy kis toszkán faluba megyünk a szép lankás, zöld dombok közé, amelyet először 732-ban említenek az írások. Toszkána egyik legjobban megőrzött várfala található itt.
Mi főleg a kis középkori ékszerdobozban található tésztagyár miatt látogatunk ide, hisz ez a falu két gasztronómiai finomságról is nevezetes.
Az egyik Olaszország egyik leghíresebb tésztaüzeme, ami 1926 óta a Martelli családé.
Ez a gyár teljesen családi kézben van, hisz kizárólag családtagok, rokonok dolgoznak a tésztakészítésben. Csak toszkán durum liszttel dolgoznak és bronznyomókon nyomják az 5 különböző típusú tésztát. De majd Luca Martelli elmeséli Nektek, mi a különbség tészta és tészta között. Egy biztos, az olasz Giro’d Italia versenycsapata és a Pápa is ismeri, elismeri és fogyasztja a család termékeit. Aztán vár minket Lari borgójának másik kulináris célpontja, Simone és Barbara, a régió legjobb hentes házaspárja (mindkettőjük édesapja hentes volt, már a vérükben van ez a hivatás), akik mindent elmondanak nekünk az érlelt sonkákról, a sopressataról és a salsicciáról. Természetesen mindent meg is fogunk kóstolni, nem éhesen megyünk haza, a házaspár termékeit, friss zöldségekkel majd Matteo éttermében fogyasztjuk el, ami a városka főterén van. Ha szerencsénk van rövid ujjúban, na és persze verőfényes napsütésben adjuk át magunkat a kulináris élvezeteknek. Hazaérve egy kicsit pihenünk, Bogi a kiválasztott párosokkal dolgozni kezd, amíg a többiek picit sziesztáznak a kertben, majd este egy finom, toszkán vacsora következik, a fogásokhoz 4 féle toszkán bort kóstolunk, amik tipikusan erre a régióra jellemzőek.

Harmadik nap – Április 13.

A reggelink után autóba ülünk és megnézzük a tornyok városát, San Gimignanot. Ez a város maga Toszkána! Nem véletlenül kapta a középkor Manhattanje nevet, hisz a macskaköveket, a régi házakat, a csodás kapukat és ajtókopogtatókat látva, tényleg azt érezhetjük, mintha megállt volna az idő és hirtelen a gazdag középkorba csöppentünk. A bátrak megmászhatják a Torre Grossát is, ahonnan pazar kilátás nyílik majd, amíg a szem ellát.
Természetesen nem maradhat el a már négyszeres világbajnok, Sergio Dondoli fagylaltozójában való ámuldozás és fagylaltozás sem.
A mai napon az ebédünk pedig pizza lesz, egy igazán vékonytésztás specialitás. A tésztát két lap közé helyezik és lapítják, így lesz álom vékony a tészta. A feltét persze lehet csípős szalámis, lardo szalonnás, szarvasgombás avagy articsókás, annyi pizza szeletet eszünk itt, amennyi csak belénk fér.
Hazafelé egy csodás ciprus bejárattal büszkélkedő pincészetben vár minket Andrea és Fabbrizio, akik egy könnyed borkostoló keretein belül megmutatják nekünk ennek a régiónak a legnevesebb fehérborát a 100 százalék vernaccia szőlőfajtából készült, Vernaccia di San Gimignanot. Itt kóstolunk, közben pedig falatozunk és csodáskodunk a tájban és a kilátásban. Azt gondolom innen senki nem fog hazamenni ciprussoros fénykép nélkül.
Hazaérkezünk, ledobjuk magunkat a medencepartra, vagy a kertbe, kezünkben egy hidegen gyöngyöző proseccoval természetesen.
Vacsorázni ma otthon fogunk. Felvesszük a kötényeinket és nekilátunk a konyhai munkálatoknak. A mai napon közösen készítjük el a 4 fogásos vacsorasorunkat, amit majd jó hangulatban, a kertben, gyöngyöző prosecco kiséretében elfogyasztunk.

Negyedik nap – Április 14.

Ezen a napon korán reggelizünk, hisz vár minket a livornoi piac, ahol frissen szerezzük be a főzéshez szükséges alapanyagokat. A piac, a Mercato Centrale Olaszország legidősebb fedett vásárcsarnoka. Kedvenc részünk a halcsarnok, ahol mindig friss és nagy a választék a tengeri ételekből. A bátrabbak köztetek megkóstolhatnak nyers rákot vagy tőkehalat, a legeslegbátrabbak akár még nyers kagylót is ehetnek, ami aztán tényleg nem mindennapos, még az itteni halászoknak sem. Mi többiek meg megelégszünk egy villányi polip carpaccioval vagy aquadellával, közvetlenül a piacos pultból.
Livorno történelmileg Olaszország egyik legnemzetközibb városa, ahol szemmel látható az angol a francia és a holland befolyás. A piac közvetlenül a csatornákkal körbevett Venezia, vagyis Velence városrészben fekszik, ahol a mindenhol jelenlévő vízen, kishajók ezrei vannak kikötve a város szívében. A piacon Alessandro barátunk egy rövid „oktatást” tart nekünk a jó olívaolaj ismérveiről. Többféle olajat kóstolunk, hogy érezzük a különböző területekről származó olajak közti különbséget, na és persze, megtanuljuk, hogy melyik olaj passzol igazán egy salátához, egy halhoz vagy egy jó steakhez.
Alessandronál, a piacon eszünk egy finom szendvicset, ez lesz az ebédünk.

Hazaérkezés után egy kicsit pihenünk, akire a sor kerül, nekik fotózás, majd megkezdődik a tengeri főzés.
Ezen a napon a bevásárolt alapanyagokból 4 fogásos tengeri menüt készítünk, természetesen a desszert sem marad el.

Ötödik nap – Április 15.

Utolsó reggelinket csoportos fotózással, receptek csere-beréjével zárjuk, összepakoljuk a bőröndünket és 12 körül elindulunk Pisába. A repülőtérre 18 órára ráérünk kiérni, így kényelmesen felfedezhetjük Pisat, aki szeretne, természetesen felmehet a ferde toronyba is.
Búcsúebédünk egy finom porchetta szendvics lesz.
Sétálunk az Arno mentén, megcsodáljuk ezt a szép egyetemi várost.
Könnyes búcsút  veszünk egymástól, akik autóval érkeztek, azok lassan hazaindulnak, a többieket pedig kiszállítjuk a reptérre.
Tele élményekkel, új inspirációkkal és barátságokkal, szebbnél-szebb fotókkal térünk majd haza, annak reményében, hogy jövőre újra találkozunk.

Várunk Titeket szeretettel Toszkánába!

Viki és Bogi

Gasztrokaland fotózással
Gasztrokaland fotózással
Gasztrokaland fotózással
Gasztrokaland fotózással
Gasztrokaland fotózással
Gasztrokaland fotózással
Gasztrokaland fotózással
Gasztrokaland fotózással
Gasztrokaland fotózással
Gasztrokaland fotózással
Gasztrokaland fotózással
Gasztrokaland fotózással
Gasztrokaland fotózással
Gasztrokaland fotózással
Gasztrokaland fotózással