Következő programunk: Gasztrotúrák | Főzőestek

Bortúra Toszkánában

IMG-0965 (1)

Időpontok:

2023. szeptember 19-23.

Nagy kedvenc ez az 5 napos borkurzus, amit a tavalyi évben rendeztünk meg első alkalommal, de már akkor éreztük, nem szeretnénk, hogy ennek a csodás kalandnak vége legyen, mindenképp kell, hogy legyen folytatás! A folytatás ideje végre eljött, amit hidd el, Neked is át kell élned!
Erre a csodás boros elvonulásra invitálunk most Téged Bálint Laci kollégámmal, akinek hozzáértése, maximalizmusa és tapasztalata már garancia arra, hogy tökéletes, borokban gazdag napokat fogunk együtt tölteni.
Okosodjunk, tágítsuk ismereteinket, kóstoljunk, tapasztaljunk és dolgoztassuk meg jól az ízlelőbimbóinkat!
Szóljon ez a pár nap a szőlőről, a borról, a borászatokról, persze emellé belecsempészve még mennybe repítő kulináris és kulturális élvezeteket is!

Ha Te is szereted a jó borokat, nyitott vagy új ízekre és boros témában szívesen tanulnál, ha szereted a hasad és még főzőcskézni is szeretsz, ha szívesen kirándulsz, a toszkán vidék lankás dombjain, mindezt egy jó társaságban, akkor nem kérdés, itt a helyed!

Az 5 nap tematikája hasonló, hisz minden délelőtt két órán át tartó borsuli Laci vezényletével, ami 5 napra lebontva, szépen, tematikusan egymásra illeszkedik. A tankönyvet a jegyzeteket, mindent ami a borsulihoz kell, természetesen mi biztosítjuk Neked, majd a fejtágítás után jöjjön a tanultak megkoronázása, hisz aznap délelőtti tananyagot átvesszük gyakorlatban is, autóba pattanunk és irány a borászat!
A kurzus írásbeli és gyakorlati vizsgával zárul (most nem kell megijedni!), aki jól teljesített, annak jár az oklevél!

A kurzus tartalma:

 • 1 közös főzés Vikivel, aki bevezet Titeket a toszkán konyha rejtelmeibe
 • Bistecca Fiorentina steak verseny sütése Lacival, persze a steaket meg is esszük
 • 5 alkalommal elméleti és gyakorló boriskola oklevéllel
 • Vernaccia borkóstoló San Gimignano dombjain
 • Borkóstoló és pincelátogatás a Chianti régióban, egy ódon vár falai között
 • Borkóstoló és teljes terület bejárás a világhíres Frescobaldi pincészetben, ahol még Bill Clinton és Károly herceg is járt
 • Borkóstoló és pincelátogatás a Terricciola régió legismertebb borászatában
 • Bocelli enoteca meglátogatása, vásárlási lehetőség
 • 5 Városlátogatás ( Pisa, Lajatico, San Gimignano, Greve, Peccioli)
 • Minden nap bőséges reggeli, ebéd és vacsora
 • Minden nap prosecco / Aperol Spritz / bor / ásványvíz / tea / kávé
 • Szállás egy gyönyörű Agriturismoban, Peccioli mellett, a lankás olajfákkal és szőlőtőkékkel körülvett dombján, kétágyas szobában
 • Minden helyi transzfer
 • Nagyszerű borélmények
 • Remek hangulat

Az utazás önállóan történik. A program díja nem tartalmazza a Toszkánába utazást, javasoljuk a Ryanair Budapest-Pisa járatát, mi ott várunk majd Titeket a reptéren. Az előző kurzusokból kiindulva, sokan jöttök autóval. Az autóval érkezőknek van lehetőségük korábban érkezni és/vagy később távozni, ha ez is érdekes lehet, akkor beszéljünk róla. Ha nem akarsz repülni, de nem jönnél saját kocsival ez az opció is megoldható.

A kurzus részletes leírása:

Április 18, kedd:

Önálló utazás után a repülővel érkezőket 20 órakor a pisai reptéren várjuk. Végre Itália! Végre Toszkána! Egy rövid transzfer után (40 km, kb. 30 perc) már meg is érkezünk a csodás, olajfákkal és szőlőtőkékkel körülvett szálláshelyünkre, mindenki elfoglalja a szobáját, már tényleg csak pár perc és koccinthatunk is egy finom Campari vagy Aperol Spitzzel az előttünk álló gasztro kalandra!
Gazdag toszkán büfével várunk Titeket, minden kerül az asztalunkra és a tányérunkba, ami erre a régióra jellemző. A menü hideg antipastikból áll, többféle zöldséget nyersen, vagy grillen fogyasztunk, különféle sonkákkal, szalámikkal és olajbogyókkal kombinálva. Megismerkedünk egymással, jókat beszélgetünk, átbeszéljük az előttünk álló hét sűrű tematikáját és eközben hosszan, nyugodtan vacsorázunk, mint az olaszok. Így a nap végére tényleg sikerül leeresztenünk, másnap pedig kipihenten tudunk ébredni, kezdődik a közös kaland!

Április 19, szerda:

A svédasztalos büfé reggelink után 9 órakor irány az iskolapad, borsuli következik két órában. Az oktatás a kertben zajlik majd, csodás környezetben, biztos mindenkinek menni fog majd a tananyagra való ráhangolódás.
Majd autóba ülünk és megnézzük a tornyok városát, San Gimignanot. Ez a város, maga Toszkána! Nem véletlenül kapta a középkor Manhattanje nevet, hisz a macskaköveket, a régi házakat, a csodás kapukat és ajtókopogtatókat látva, tényleg azt érezhetjük, mintha megállt volna az idő és a gazdag középkorba csöppentünk. A bátrak megmászhatják a Torre Grossát is, ahonnan pazar kilátás nyílik majd, amíg a szem ellát.
Természetesen nem maradhat el a már négyszeres világbajnok, Sergio Dondoli fagylaltozójában való ámuldozás és fagylaltozás sem. A mai napon az ebédünk pedig pizza lesz, egy igazán vékonytésztás specialitás. A tésztát két lap közé helyezik, lapítják, így lesz álom vékony a tészta. A feltét persze lehet csípős szalámis, lardo szalonnás, szarvasgombás, avagy articsókás, annyi pizza szeletet eszünk itt, amennyi csak belénk fér.
Hazafelé vár minket Andrea Miracoli, aki San Gimignano lankás dombjain, vernaccia szőlőt termeszt, amiből kétféle bort készít, a D.O.C. Vernaccia di San Gimignanot. Pár falat kíséretében megízleljük, e régió leghíresebb fehérborát. A borászat a vidék leghíresebb ciprussorával büszkélkedhet, senki nem fog hazamenni a toszkán képeslapokra illő fényképek nélkül.
Hazafelé, ha már csak 8km-re van tőlünk, beugrunk Andrea Bocelli és testvére, Alberto Bocelli enotecajába, itt ha szeretnétek vásárolhattok Bocelli termékeket, pezsgőt, vörös-és fehérborokat, de persze Limoncello is van és dedikált opera CD, kinek, mi tetszik.
Hazaérkezve egyből ledobjuk magunkat fáradtan a medencepartra vagy a kertbe, kezünkben egy hidegen gyöngyöző proseccoval természetesen.
Vacsorázni ma otthon fogunk. Felvesszük a kötényeinket és nekilátunk a konyhai munkálatoknak. A mai napon közösen készítjük el a 4 fogásos toszkán vacsorasorunkat, amit majd jó hangulatban, a kertben elfogyasztunk. Laci gondoskodik majd a fogásokhoz illő borpárosításról.

Április 20, csütörtök:

A szokásos reggelink után pontosan 9 órakor indul a borsuli.
A mai napon 11 órakor indulnunk kell, hisz már várnak minket a Frescobaldi család rezidenciájában, vagy inkább kastélyában, ahol a szőlőültetvénytől a pincészeten át, mindennel megismertetnek minket. Láthatjuk a család magán bortrezorját, beengednek minket a házukba, az asztalukhoz és minden túlzás nélkül abban a szalonban szolgálják majd fel nekünk a borkóstolót, természetesen a hozzá illő étel párosítással, ahol pár éve Bill Clinton, Károly herceg vagy Sean Penn is ült.
Négy különleges tétel, négy fogásos degusztációs menü kíséretében, egy csodás környezetben ismerhetjük meg a Frescobaldi család történetét, ami a XI. századig nyúlik vissza.
Az ebédünk után elégedetten hazafelé indulunk, természetesen 1-2 karton testesebb Frescobaldi vörösborral a tarsolyunkban, hisz ez az este méltó lezárást érdemel.
Hazaérünk, kis szusszanás a medenceparton vagy a kertben, kis szieszta a szobában, majd megkoronázzuk az estét a toszkánában őshonos Chianina marhából készült Fiorentina steakünkkel.
Laci, aki nemcsak a bor de a steak sütés tudója felállítja a csapatokat és indulhat is a verseny. Az est végén mivel is koccinthatnánk, mint Frescobaldi vörösével?
Aztán irány az ágy, holnap a kaland folytatódik.

Április 21, péntek:

Nem is kérdés a napi rutin, 8 órától bőséges büféreggeli, majd iskolapad, már egyre mélyebben vagytok a szőlőfajták, a borfajták és borászat rejtelmeiben. Az agytágítás 11 óráig tart, várnak minket, egy XIII. századi kastélyban, a Chianti régió fellegvárában, ahol a sangiovese szőlő világhíres nedűje megszületett.
Megismertetnek minket a Chianti főbb jellemvonásaival, betekintést nyerünk a pincészet munkálataiba és itt is a régió válogatott finomságaiból álló ebéddel kényeztetnek minket, természetesen borpárosítással. A csodás környezetben sétálunk, a lágy lankákon magunkba szívjuk a hely minden varázsát.

Hazafelé még megállunk és érintünk egy családi kézben lévő borászatot, így beleláthatunk egy kisebb gazdaság munkálataiba is. Bejárjuk a pincészetet, majd 5 tétel kóstolása következik, kis grissini kíséretében.
Este otthon vacsorázunk a kertben, gyertyafényben, megadjuk a módját, hisz ez alkalommal, ez lesz most az utolsó közös vacsoránk.

Április 22, szombat:

Korai, bőséges büfé reggeli, majd indul is a boriskola záró oktatása, ami írásbeli és szóbeli vizsgával zárul. Ha ügyesek voltatok, akkor eljött a könnyes ölelkezések ideje, Laci kiosztja az okleveleket. Sajnos a repülő nem vár ránk, ezért autóba pattanunk, de mindenképp szakítunk időt arra a felszállás előtt, hogy megcsodáljuk Olaszország egyik legszebb terét, a Piazza dei Miracolit és rácsodálkozzunk a világhírű ferde tornyra. Körbesétáljuk a Csodák terét, látva a dómot és a keresztelő kápolnát.
Könnyes búcsút veszünk egymástól, akik autóval érkeztek, azok lassan hazaindulnak, vagy még maradnak pár napot, a repülővel érkezőket pedig kiszállítjuk a reptérre.

Tele élményekkel, új inspirációkkal és barátságokkal, szebbnél-szebb fotókkal térünk majd haza, annak reményében, hogy jövőre újra találkozunk.

Bálint László DipWSET:

„Az összes itthon fellelhető bortanfolyam elvégzése után egyenes út vezetett a WSET londoni diploma kurzusára, amelyet 2009-ben végeztem el. Azóta oktatok a Borkollégiumban; korábban borászatot vezettem, most pedig főleg borászati szaktanácsadással segítem néhány belföldi és külföldi pincészet munkáját. A Winelovers100 zsűrijének vagyok az elnöke és több, mint 10 éve rendszeresen bírálok a BORIGÓ magazinnak.”

Szeretettel várunk Titeket, gyertek, gyűjtsetek maradandó emlékeket,

Viki és Laci