Az egyik legismertebb toszkán édesség. Ez az egyszerű, de nagyszerű sütemény a pite és a krémes kombinációja, amit fenyőmaggal spékelnek. Minden kávézóban, étteremben ott van az édességek kínálatában. Érdemes megkóstolni és a családnak elkészíteni. A nagymama tortája a család minden tagjának nagy kedvence lesz.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd egy órára hűtőbe tesszük pihenni.
A citrom héját lehámozzuk, a vaníliarúd belsejét kikaparjuk, majd a tejet a citromhéjjal és a vaníliával felforraljuk.
A tojássárgákat fehéredésig kavarjuk a cukorral. Hozzáadjuk a keményítőt, a vaníliát, majd fokozatosan a tejet is, amelyből előtte még eltávolítjuk a vanília- és a citromhéjat.
A krémet közepes tűzre tesszük és habverővel addig kavargatjuk, amíg besűrűsödik. A tűzről levéve hozzáadjuk a citromlevet, majd hagyjuk kihűlni.
A tésztát kétfele osztjuk 2/3-1/3 arányban. Egy nagyobb piteformát kivajazunk és a nagyobb részt piteformába tesszük, hogy legyen pereme.
Beleöntjük a vaníliakrémet.
Kinyújtjuk a kisebbik tésztát és a krém tetejére tesszük..
A tészta tetejét tejjel lekenjük és jól megszórjuk fenyőmaggal.
180 fokon, 40 perc alatt készre sütjük.
Érdemes megkóstolni és elkészíteni.
Próbáljátok ki, jó étvágyat!
nyammm